• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Cilj opravdava sredstva

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
0503%20Machiaveli1.jpg

NICCOLO MACHIAVELLI Rođen: 3. svibnja 1469. u Firenci
Umro: 22. lipnja 1527. u Firenci

Niccolo Machiaveli, Talijan, bio je pjesnik, pisac, komediograf, politički teoretičar prava i države, tajnik firentinske države, vojni strateg, diplomat te politički zatvorenik podvrgnut torturi, potom amnestiran i rehabilitiran.
Dakle, tipična renesansna sudbina u kojoj nije opravdano govoriti samo o njegovu najpoznatijem djelu, raspravi Vladar, u široj svijesti svedenoj na njezino neizravno stajalište Cilj opravdava sredstva, po kojem je jedan vječni tip
ponašanja označen prezimenom autora - makijavelizam.
0503Machiavelli6.jpg

A Machiavelli je samo realist koji je analizirao svoje vrijeme, načine kako se u njemu dolazilo i dolazi do vlasti, kako se sve održava, a kako gubi.
Bez kompromisa, naturalistički i bez licemjerja zapisuje: Ljudi će uvijek biti opaki, ako ih neka nužda ne prisili da budu dobri. Svrha svakog državnog života je vlast, a vladar mora istodobno biti lukav i snažan, lav i lisica te etičnost i moral ostaviti po strani. On je prvi politički mislilac koji je posve odvojio etiku od politike. U osnovi svega je ipak njegovo domoljublje, pa mu se kao političkom čovjeku renesanse do ujedinjenja Italije, s obzirom na njezin tadašnji izgled ratom razjedinjenih državica, čini da je to moguće ostvariti samo silom i pod vodstvom jednog čovjeka - tom vladaru se on obraća. Pisao je i neka važna povijesna djela o starom Rimu i Firenci, a izvrsna je i njegova komedija Mandragola - najbolja napisana u renesansi.

Makijavelizam

(s. Makijavelizam, e. Machiavellianism, f. Machiavelisme, n. Machiavellismus). Pod makijavelizmom se obicno podrazumeva realisticki metod u vodjenju politike,koji se sastoji u kultu sile,verolomstvu,cinicnoj amoralnosti,ideji da su sva sredstva,cak i ona najpodlija i najnehumanija,ipak dopustena ako se njihovom primenom mogu ostvariti krupni,cesto uzviseni ciljevi. Termin je nastao od imena Nikole Makijavelija ( Nicolo Machiavelli, 1469-1527), firentinskog politicara,pisca i jednog od najistaknutijiih politickih mislilaca iz doba renesanse. U svom delu ,,Il principe``( Vladalac) 1513.godine,on zahteva ujedinjenje politicki pocepane i razjedinjene Italije. Zakone politike i istorije izvlaci iz iskustva i razuma,u duhu naprednog italijanskog gradjanstva,odbacuje religiju i hriscanski moral; odvojivsi teorijsko razmatranje politike od morala,(vezanog do tada za religiju) postavio je temelje izucavanju politike kao oblasti realnih drustvenih odnosa u kojoj dominira sila i beskrupulozna borba za vlast. U politicki pocepanoj Italiji,plenu stranih osvajaca,on je zahtevao stvaranje centralizovane nacionalne drzave i predlagao da to ostvari apsolutisticki monarh koji bi se oslanjao na vojsku i koji se ne bi uzdrzavao ni od jednog sredstva u interesu nacije. Naravno,Italija je tada bila samo geografski pojam i stvaranju nacionalne drzave bilo je utopija. Makijavelija su Kasnije napadali da je izrazio nezrelost burzoazije kad se oslanjao ne na narod nego na feudalnog apsolutista. On je bio licno vise republikanac i demokrata i ulogu sile i nemoralna sredstva je shvatio kao racionalnu funkciju u ostvarivanju istorijske nuznosti. U stvari,danas cesto rec ,,makijavelizam`` predstavlja vulgarizaciju stvarnih ideja Makijavelija i daje u osnovi nepravedan pezorativan prizvuk ozbiljnom i znacajnom delu ovog mislioca.

Koriscena literatura: clanak makijavelizam, politicka enciklopedija, Beograd, 1975, str. 526.

Makijavelizam kao termin označava ponašanje po principu "cilj opravdava sredstvo". U politici, makijavelizam označava toeriju po kojoj se vlast ne bi trebala ograničavati etičkim pravilima u činjenju nužnog zla kako bi zaštitila i održala sebe i državu. Manipulacije i intrige po toj su teoriji potpuno normalne kao sredstvo vladanja.

Što vi mislite o makijavelizmu? Je li takav način ponašanja opravdan ili ne?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Odlična tema ua diskusiju. :thumbsup:
Ja se generalno, ne mogu svrstati u pobornika ovakvog načina ponašanja, ali nisam ni apsolutno protiv. Sve zavisi od cilja, ali i od sredstva, odnosno načina na koji ga postižeš. Recimo, nepodržavam bacanje dve A bombe na Japan sa ciljem japanske kapitulacije. A opet, sigurno ću naći primer gde je cilj opravdava sredstvo. Prema tome, kao što sam već napisao, zavisi od cilja, ali i sredstva.
S druge strane, siguran sam da amerikanci ne žale ubijanje japanskih civila, jer su oni time sprečili stradanje svoje vojske. Eto još jednog elementa koji može biti važan, a to je da li si neposredan učesnik ili samo posmatrač i eventualni kritičar.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Makijavelizam se moze visestruko posmatrati. U biti nema niceg loseg u tome da ``cilj opravdava sredstvo``, ali je lose to sto ljudi krajnje negativne stvari cine u tom konktekstu. I nikad do sad nisam cula/primetila da neko ovu recenicu citira kad cini dobra dela, vec iskljucivo losa, kao da se ona koristi za stit, odbrambeni mehanizam.
Generalno sam za to da se ne treba gaziti preko leseva da bi se nesto u zivotu postiglo, ali nekad treba znati zagristi...

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......e po meni..........cilj opravdava sredstvo........narocito ako ugrozava one koji cesto u svom radu primenjuju doticno pravilo......

G

Gea

Gost
Cilj opravdava sredstva ili ti prevedeno -
manipulacija drugima radi ostvarivanja sopstvenog cilja i lične koristi bez obzira na cenu i bez osećaja krivice i kajanja, samim tim večito pravdanje za sopstvene krivice time što ih svalite na druge.
Princip je - bolje manipulisati, nego biti izmanipulisan.

To je tipična logika jednog psihopate.

Poslednja izmena od urednika:

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Broj reagovanja
3.041
Horoskop
Strelac
Princip je - bolje manipulisati, nego biti izmanipulisan.

To je tipična logika jednog psihopate.

Sa boldovanim se slažem. Ali ne mogu da se složim sa poslednjom rečenicom. Hipotetički, recimo da godinu dana pokušavam pravnim putem da pokrenem ostavinski postupak i da me birokratski sistem (spor i dezorganizovan) u tome onemogućava... Ja potegnem urgencije tj veze (po principu "iznad popa ima pop"), protiv čega sam inače (dakle, postupim suprotno od svojih principa) i rešim problem - zašto sam ja psihopata?
Ili, recimo da imam kvalifikacije i stručne preporuke za neki posao (recimo da je konkurs u pitanju), ali taj posao dobije neko ko to nema... Uložim žalbu, argumentujem, opet nađem vezu, učlanim se u SNS (za svaki slučaj!), pokrenem mašineriju i dobijem posao... Možda sam račundžija, možda sam manipulator.... ali baš psihopata?
E, sad... da sam ucmekala tuce tih birokratskih službenika ili tog nekog ko je dobio posao umesto mene - onda bi bilo opravdano nazvati me psihopatom...

PS U drugoj opisanoj situaciji nisam bila, ali u prvoj sam bila na granici psihopatskog postupka...:laugh:

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
Retko odstupam od principa. To je zato što su mi principi liberalni i flexibilni. :)

Kardelj

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
08.11.2013.
Broj reagovanja
119
Horoskop
Ribe
Retko odstupam od principa. To je zato što su mi principi liberalni i flexibilni. :)

Koliko princip moze biti fleksibilan? Da to nije kontradiktornost u pojmu? :sneaky: Princip po definiciji predstavlja nacelo kog se drzimo Stoga, menjanje nacela govori da ih se ne drzimo, da nam nisu na nivou principa. :)

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
Koliko princip moze biti fleksibilan? Da to nije kontradiktornost u pojmu? :sneaky:
Vidiiii, neko čita moje postove...pa i razmišlja o njihovom značenju! :wideyed: Mora da je do punog meseca...

Princip po definiciji predstavlja nacelo kog se drzimo Stoga, menjanje nacela govori da ih se ne drzimo,
Ako nam se načela ne razilaze suviše sa željama, potrebama i interesovanjima, smatram da su liberalna (i flexibilna kada se prilagođavaju istim). Nešto u tom smislu sam htela da kažem...

Kardelj

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
08.11.2013.
Broj reagovanja
119
Horoskop
Ribe
Vidiiii, neko čita moje postove...pa i razmišlja o njihovom značenju! :wideyed: Mora da je do punog meseca...

Ako nam se načela ne razilaze suviše sa željama, potrebama i interesovanjima, smatram da su liberalna (i flexibilna kada se prilagođavaju istim). Nešto u tom smislu sam htela da kažem...

Aha, u smislu da ako nam ogranicavaju zelje, onda su konzervativna, a ako su u skladu sa zeljama, onda su liberalna? Pa dobro, da, moze se tako reci. Na neki nacin liberalni principi i podrazumevaju manje uzdrzavanja i samomucenja. :)

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
liberalni principi i podrazumevaju manje uzdrzavanja i samomucenja. :)
A uzdržavanje i samomučenje izazivaju čir na želudcu i psihička oboljenja. I večito nezadovoljstvo, takođeR. I makijavelističke ispade. Usklađenost potreba, principa i realnosti čini život zdravijim i srećnijim i mnogoooooooooo iskrenijim prema sebi i drugima.

G

Gea

Gost
Sa boldovanim se slažem. Ali ne mogu da se složim sa poslednjom rečenicom. Hipotetički, recimo da godinu dana pokušavam pravnim putem da pokrenem ostavinski postupak i da me birokratski sistem (spor i dezorganizovan) u tome onemogućava... Ja potegnem urgencije tj veze (po principu "iznad popa ima pop"), protiv čega sam inače (dakle, postupim suprotno od svojih principa) i rešim problem - zašto sam ja psihopata?
Ili, recimo da imam kvalifikacije i stručne preporuke za neki posao (recimo da je konkurs u pitanju), ali taj posao dobije neko ko to nema... Uložim žalbu, argumentujem, opet nađem vezu, učlanim se u SNS (za svaki slučaj!), pokrenem mašineriju i dobijem posao... Možda sam račundžija, možda sam manipulator.... ali baš psihopata?
E, sad... da sam ucmekala tuce tih birokratskih službenika ili tog nekog ko je dobio posao umesto mene - onda bi bilo opravdano nazvati me psihopatom...

PS U drugoj opisanoj situaciji nisam bila, ali u prvoj sam bila na granici psihopatskog postupka...:laugh:

Nisam rekla da tako rade samo psihopate, ali je to jedna od karakteristika psihopatske ličnosti.

Uopšte, danas vlada princip - ko koga zahebe, bolje ja tebe nego ti mene ... ko se kako "snašao", a ne ko je kako zaslužio...

Poslednja izmena od urednika:

Kardelj

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
08.11.2013.
Broj reagovanja
119
Horoskop
Ribe
A uzdržavanje i samomučenje izazivaju čir na želudcu i psihička oboljenja. I večito nezadovoljstvo, takođeR. I makijavelističke ispade. Usklađenost potreba, principa i realnosti čini život zdravijim i srećnijim i mnogoooooooooo iskrenijim prema sebi i drugima.

To stoji kada govorimo o materijalisticki usmerenom zivotu. Ona veca uzdrzavanja imaju smisla ako se sva nagomilana energija usmeri kroz duhovnu praksu. Ali cesto se brkaju loncici pa se uzdrzavanje proglasi za duhovnost samo po sebi.

Ventil mora da postoji - ako energija ne ide ka necem visem, onda bolje da se ne uzdrzava previse nego da ide ka ljudima i stvarima u materijalnom zivotu. Inace sledi ono sto si rekla.

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Makijavelizam, reč čije sam značenje i objašnjenje dobila još u školskim klupama...ne zaboravljam. To je riječ koja sažima parolu: ”cilj ne bira sredstvo”. Osobe koje podržavaju teoriju makijavelizma ne prezaju ni od čega, ”gaze preko mrtvih”, samo da ostvare ono što su zamislili.
Medjutim mislim da postoje kako se to kaže više "varijacija na ovu temu" gde sve ne mora biti tako morbidno i surovo. Puno je primera , neki članovi foruma su ih izneli, koji ispunjavaju formu ove definicije ali svakako sa mnogo više primene slobodne volja što znači da čovek ima mogućnost odlučivanja šta će činiti, ali i da time ima odgovornost za svoje odluke.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Kao sto sam naveo... Zavisi od cilja, ali i sredstva. I dodacu sada i koliko se cesto koristi.
Podjimo od toga da sve nas nervira kada cekamo u redu, a drugi preko reda idu... Nije lepo, zar ne?

Vrh Dno