• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Bolje od muškaraca ?

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
U čemu smo bolje od muškaraca?

6304_big.jpg


Žene bolje podnose životne nedaće, njihova je intucija snažnija, a i mnogo su otpornije. Zašto?


Što je Bog rekao nakon što je stvorio muškarca? "Mogu ja to i bolje."

Da ovaj svijet pripada muškarcima davne 1966. godine počeo je pjevati James Brown (pjesma "It's a Man's Man's Man's World"). Možda to i je bilo tako u onim vremenima, ali više to definitivno nije slučaj. U današnje vrijeme zabluda da muškarci vladaju svijetom pokazuje se krivom kada u jednadžbu ubrojite žene.

Pogotovo nakon što smo sada muškarce totalno prokužile. Kod muškaraca se gotovo sve vrti oko seksa. Dokazana je činjenica da muškarci pomisle na seks svakih sedam sekundi. A tih "svakih sedam sekundi" se čini zaista mnogo u jednom danu. Dakle, svakih sedam sekundi muškarci u stvari misle o nama ženama (osim onih koji misle o drugim muškarcima, no ti su ipak u manjini).

Žene znaju koliko su važne muškarcima. I bez obzira na to koliko se muškarci protiv toga bunile, žene znaju da zapravo one vladaju svijetom.

No, u čemu smo zapravo sve bolje od muškaraca?

Nepobjediv instinkt

Stvarnost je veoma složena: uspješniji je tko brzo uočava

Inteligencija nastaje kombiniranim djelovanjem dviju moždanih polutki- lijeve i desne, sjedišta različitih funkcija. U lijevoj polutki smještene su logičke, verbalne i analitičke sposobnosti, a u desnoj vizualne, perceptivne i sintetičke. Zahvaljujući tome, naprimjer, možemo prepoznavati prostorne oblike i muzičke melodije. Lijeva strana mozga dominira nad desnom. Ali, kod žene ta dominacija nije toliko strogo određena. Kod nje vlada veći sklad između polutki, i stoga je usklađenije korištenje različitih sposobnosti mozga. Upravo su zbog toga kod žena izraženije intuitivne sposobnosti: više i bolje koristimo perceptivne mogućnosti mozga i otvorenije smo za uzbuđenja i osjećaje, zbog čega smo u stanju suočiti se sa stvarnošću svakodnevice iz različitih strana.

Nekoliko američkih psihologa provelo je istraživanje na stotinjak žena i muškaraca – pokazali su im nekoliko fotografija i zatražili da opišu osjećaje koje slike pobuđuju u njima. Žene su mnogo bolje (otprilike dvostruko) procijenile situacije i osjećaje koje su fotografije izražavale. To je još jedna potvrda intuitivnih sposobnosti žena, koje često već pri prvom susretu mogu odraditi karakter osoba. Ali, teže će detaljno i smisleno objasniti objektivne motive koji su ih naveli da o nekoj osobi ili situaciji donesu određeno mišljenje.

Sklonost riječima

Brzina mišljenja i priopćavanja – takav je ustroj ženske inteligencije

Mozak žene je lakši od mozga muškarca. Činjenica zbog koje se dugo vremena smatralo da su muškarci inteligentniji od žena. Ali, danas je dokazano da to nipošto nije točno. Štoviše, znanstvenici danas radije usredotočuju svoja istraživanja na različitosti u sposobnostima stjecanja znanja između muškaraca i žena. Žene, izgleda, imaju više smisla za jezike – mucanje i govorne teškoće su kod muškaraca triput češće. Istraživanja neurobiologa su potvrdila da su lijeva polutka, gdje su smješteni centri za govor, i desna, specijalizirana za prepoznavanje formi i prostorno-vremenskih odnosa, bolje povezane kod žena nego kod muškaraca.

Upravo ta bolja povezanost određuje veću sposobnost jezičnog izražavanja. To je razlog zašto djevojčice uglavnom ranije postižu bolje rezultate u jezicima i književnosti, i zašto žene vole verbalni izraz, brže rješavaju anagrame i brže povezuju, s mnogo manje teškoća savladavaju strane jezike... Zanimanje prevoditelja nije slučajno, kod nas i u svijetu, češće ženski posao.

Velika kreativna snaga

Nije to samo pitanje ukusa, maštom se rješavaju brojni problemi

Improvizacija i stvaranje druge su dvije tipično ženske osobine. U čemu se, točno, sastoji kreativnost? U tisućama malih stvari, od sposobnosti da od stana učini lijep i ugodan prostor za življenje uz malo troškova do maštovitog odabira i zamotavanja poklona. Ali i u sposobnosti da pronađe nova i drugačija rješenja na poslu – a ponekad je rješenje upravo tamo gdje ga najmanje očekujemo: u fantaziji ili duhovnosti.

Jeste li znali da se žene, mnogo više nego muškarci, smiješe i gledaju sugovornika u oči? A i mnogo duže i bolje pamte od muškaraca, koji probleme rješavaju linearno i ponavljanjem. Znanstvenici to dovode u vezu s različitim mogućnostima korištenja obaju polutki mozga kod žena i muškaraca. Zbog tih razlika mozak drugačije obrađuje primljene informacije, što za posljedicu ima drugačiju percepciju i ponašanje.

Otkrivene su i razlike u strukturi dijela mozga, u sklopu živaca, koji omogućuju komunikaciju desne i lijeve polutke. Svojedobna ispitivanja kanadski znanstvenika potvrđuju da je taj dio mozga veći u žena, nego u muškaraca, što ženama daje mnogo veću stvaralačku moć i maštu, primjenjivu na različitim područjima.
sretna%20zena06.jpg

Najbolje iskorištenih pet osjetila

Senzibilnost i pažnja – karte na koje igramo u ljubavi, ali i na poslu

Nije samo puka predrasuda: žena voli mirise, boje, milovanja više od muškaraca jer je osjetljivija na podražaje što dolaze od pet osjetila. Objašnjenje je u većoj proizvodnji estrogena, ženskih hormona, koji mogu pojačati osjećaje i, ženskim osjetilima dati erotsku snagu, mnogo veću nego kod muškaraca. Ne traje bez razloga ženski orgazam do deset sekundi dulje od muškog. A osjetljivost ženskih erogenih zona tijekom spolnog odnosa povećava se deset puta više nego kod muškaraca.

Ispitivanja američkih znanstvenika pokazala su veću osjetljivost žena na boje, dodir i okus. To, misle stručnjaci, objašnjava zašto žena svoju životnu i radnu okolinu održava čistijom i mirisnijom nego neki muškarac. No, to nije sve. Žensko je oko prirodno osjetljivije za pojedinosti i nijanse, a mnogo je bolja i u opažanju i tumačenju poruka što ih šalju tijela drugih osoba: izraz lica, trenutna promjena boje glasa, brz, ali značajan pogled...

Sve to može biti velika prednost i u životu i u poslu. U zanimanjima koja zahtijevaju sposobnost komuniciranja (dakle, osjetljivost na poruke koje nam šalju druge osobe, od vanjskog izgleda do boje glasa) i osjećaj za estetiku mnogo su uspješnije žene, objašnjavaju psiholozi. To objašnjava zašto su u propagandi, odnosima s javnošću, marketingu, kao i u odabiru i vođenju zaposlenika, žene uspješnije od muškaraca.

Smisao za organizaciju

Ženska osobina, jer dobro iskorištavanje vremena traži koncentraciju

Posao, kuća, djeca, roditelji. Ali i odjeća, frizer, društveni odnosi, prehrana... Broj obaveza koje prosječna žena ispuni tijekom jednog dana je impresivan. Velika većina muškaraca ne bi bila u stanju upravljati toliko složenom situacijom, tvrde psiholozi. Što je čini sposobnijom od muškaraca, da ona može raspodijeliti svoje vrijeme između stvarnosti i toliko različitih zahtjeva? Iako se ta tvrdnja još ne može potkrijepiti brojčanim podacima, svakodnevno iskustvo nam govori da su žene i na ovom području superiornije. Koji bi muškarac mogao rasporediti i organizirati vrijeme kao što to svakodnevno čini bilo koja žena?

Ograničimo li se samo na profesiju, žene su i tu bolji organizatori posla i vremena. Postoji i objašnjenje: žene su oduvijek bile podvrgnute strožoj selekciji, imale su, dakle manje mogućnosti za dobivanje radnog mjesta. U želji da uspiju, postale su jače, organiziranije i efikasnije, i naučile upravljati sobom i svojim vremenom bolje od svojih muških kolega.

Bol nas ne brine

Dobro podnosimo bol – dovoljno je prisjetiti se poroda

Samo je jedan način da se uništi ljudski rod, rekao je smijući se Mark Twain, "natjerati muškarce da rađaju". Nije to samo šaljiva dosjetka. Za mnoge je muškarce bol pravi užas, dok se žene sasvim dobro s njom suočavaju. I ne zato što su joj manje podložne. Neka međunarodna istraživanja govore da žene prosječno boluju sedam dana godišnje, a muškarci dvanaest, da žene uzimaju manje tableta protiv bolova od muškaraca, te da je boravak žena u bolnicama kraći od boravka muškarca s istim zdrastvenim problemima.

Zašto? Znanstvenici tvrde da žene bolje podnose bol od muškaraca zbog veće proizvodnje endorfina, tvari s analgetskim djelovanjem. Vjeruje se da je proizvodnja endorfina povezana s proizvodnjom estrogena, hormona kojeg ima više u tijelu žene. Osim fizičke boli, žene bolje podnose živčanu napetost i manje su podložne bolestima izazvanima stresom.

Žene su u prosjeku smirenije i uravnoteženije, imaju veću prirođenu sposobnost programiranja potrošnje energije i znaju uložiti sovju psihičku i emotivnu snagu samo u trenutku kad je to zaista potrebno. Tu je i tipično ženski sigurnosni ventil: plač. Suze oslobađaju hormone koju umiruju i opuštaju.

Evoluiramo bolje i postajemo zgodnije

Šećer na kraju - sve smo ljepše i ljepše

Nedavno istraživanje je otkrilo da žene izgledaju sve bolje i zgodnije kroz evoluciju, dok muškarci ostaju isti. Nakon što su pratili 2000 osoba kroz četiri desetljeća života, istraživanje je pokazalo da su atraktivne žene imale 16 posto više djece od žena koje izgledaju prosječno te da lijepi ljudi imaju 36 posto veću šansu da prvo dobiju kćer. Sve te prelijepe kćeri znače ljepše žene nego li su bile u prošlim generacijama. Nismo sigurni vjerujemo li baš u ovu logiku, kako god bilo dobro je čuti je.
Foto: photostock
Mit ili istina? Šta vi kažete?
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Istina je da su žene sve lepše i lepše i dugovečnije...:thumbsup:
 
Vrh Dno