• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Birokratski javasluk

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Žene sa rakom dojke zbog birokratije bez mamografa

Beogradski mobilni mamograf ne radi već sedam meseci, zbog birokratskih prepreka vezanih za dopunski rad radiologa, dok onaj u Nišu radi bez bilo kakvih problema. Mobilni mamograf ima važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke i zahvaljujući njemu tokom poslednje dve godine je pregledano oko 55.000 žena širom Srbije, a kod više stotina je na vreme otkriven malignitet.
256088_mobilni-mamograf-foto-goran-srdanov_f.jpg

Pregledi prekinuti zbog Zakona o radu i plata za radiologe
Tako je i Nišlijki Biljani K. zahvaljujući pokretnom mamografu spasen život. S obzirom da ima tek 30 godina otišla je na pregled, iako se to njenoj porodici činilo nepotrebnim.

- Imala sam neki osećaj da moram da odem na pregled. Na moju sreću, lekari su mi otkrili malignu promenu na levoj dojci, ali u najranijoj fazi. Odmah sam operisana. Nisam imala metastaze, tako da nisam primala nikakvu dodatnu hemoterapiju niti sam išla na zračenje. Da na vreme nisam otišla na mamografiju, možda bi bilo kasno za lečenje. Sad sam tek shvatila koliko je važno da se redovno kontroliše zdravlje, ali i koliki je značaj tog pokretnog mamografa, pogotovo za žene u čijim krajevima ovakav aparat ne postoji - priča Biljana.

Tokom poslednje dve godine “beogradski” pokretni mamograf obišao je 20 gradova širom Srbije.


Za direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Zorana Rakočevića jedini razlog zašto se stalo sa pregledima žena jeste što radiolozi po Zakonu o radu ne mogu da rade dopunski.


- Po tom zakonu zaposleni u zoni jonizirajućeg zračenja imaju skraćeno radno vreme i zato ne mogu da obavljaju dopunski rad vezan za radiološke procedure, pa tako i na mamografu. Kada bismo ih angažovali, kršili bismo zakon, a u Nišu ga krše. Sa druge strane, s obzirom da ne mogu raditi dopunski, nismo mogli ni da im platimo taj rad, iako je Republički fond za zdravstveno osiguranje izdvojio za njih novac - objašnjava dr Rakočević.


Dr Rakočević kaže da su njegove procene da će sredinom jula kampanja sa mobilnim mamografom ipak nastaviti, prvo u Pančevu, a kasnije i u ostalim gradovima.


- U Ministarstvu zdravlja postoji velika spremnost da se ovaj problem prevaziđe. Nadamo se i da će u narednih 20 dana regulisati i problem oko isplata ljudi koji su radili na mobilnom mamografu - kaže on.Niš: Otkriveno 400 obolelih

Srećom po pacijente, u ovoj pravnoj zbrci niški mamograf radi punom parom. Samo tokom ove godine pregledano je 3.700 žena.
- Mi radimo. Mamograf je trenutno u Surdulici, a od narednog ponedeljka će biti u Merošini. Procenat novootkrivenog karcinoma dojke u ove dve i po godine se kreće od 0,8 do 1,2 odsto. Na sreću, kod većine pregledanih žena je karcinom otkriven u ranoj fazi, kad se najčešće ta bolest može uspešno izlečiti - kaže glavni tehničar Instituta za radiologiju Ivan Milošević.
Zahvaljujući mobilnom mamografu Instituta za radiologiju Kliničkog centra u Nišu od 2010. godine je skoro kod 400 pacijentkinja otkriven karcinom.
Izvor Blic
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sta reci, a nije vec receno? Prosto je neshvatljivo da zbog ovakvih gluposti mamograf ne radi.
 
Vrh Dno