• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Bioritam

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Izračunajte svoj bioritam

Bioritam ili ritam života počinje datumom našeg rođenja, a koristi se da bi se predvideli razni aspekti života svakog pojedinca kroz jednostavan matematički ciklus.
Pojam periodičnog ciklusa u ljudskom društvu potiče od davnina. Prvi put na njega nailazimo u primerima natalne astrologije i u narodnim verovanjima o tzv. „srećnim danima“ (23. i 28. dani).
Krajem 19. veka U Berlinu, lekar Wilhelm Fliess, pacijent Sigmunda Frojda je verovao da je primetio pravilnosti u 23 – i 28. dana u intervalima u velikom broju pojava, uključujući i dane rođenja i smrti. On je 23. dan označio kao „muški“ a 28 dan kao „ženski“, jer toliko i traje ciklus kod žena.
1904 god. profesor psihologije Hermann Swoboda, je tvrdio da je nezavisno otkrio isti ciklus. Kasnije Alfred Teltscher profesor na Univerzitetu, došao je do zaključka da dobri i loši dani njegovih studenata prate „ritmički obrazac od 33 dana“. Teltscher je verovao da mozak ima sposobnost da apsorbuje mentalne sposobnosti i budnosti u 33 dana ciklusa.
1970 –t ih godina dolazi po popularizacije bioritma kroz niz knjiga, predavanja, grafikona itd. Godinama je bioritam postao veoma važan i počeo je da se koristi u avio kompanijama, železnicama... Mnoge avio-kompanije su proučavale bioritmove osoblja i došle do zaključka da bioritam utiče na postupke pilota. Slični rezultati su se pokazali i u analizama sportista.
Na život čoveka utiče biološki ciklus koji se manifestuju na sposobnosti u različitim ciklusima, kao što su fizički, emocionalni i intelektualni. Ovi ciklusi počinju našim rođenjem, lako se računaju i oni nam pomažu da sagledamo svoje sposobnosti, iz dana u dan.
Fizički ciklus – traje 23 dana. On se smatra dominantnim ciklusom kod muškaraca. Utiče na snagu, izdržljivost, koordinaciju pokreta. Povoljan period je od 2. do 11. dana, nepovoljan od 13. do 23. dana, a kritičan 1. i 12. dan.
Emocionalni ciklus – traje 28 dana. On se smatra dominantnim ciklusom kod žena.
Označava naše osećaje i raspoloženja. Povoljan period je od 2. do 14. dana, nepovoljan od 16. do 28. dana, a kritični dani su 1. i 15.dan.
Intelektualni ciklus – traje 33 dana. On utiče na naš proces razmišljanja, kreativne sposobnosti, koncentraciju i razum. Povoljan period ovog ciklusa je od 2. do 16. dana, nepovoljan od 18. do. 33. dana, a kritični dani su 1. i 17.
Ukoliko se Vaš BIORITAM (fizički, emocionalni,intelektualni) nalazi ispod ose – to je pokazatelj da se nalazite u negativnoj fazi . U tom periodu bi trebali da budete oprezni i da izbegavate različita psihofizička opterećenja i odložite važne odluke.
Vrlo bitne su TAČKE PRESEKA – kada se krivulje seku iznad (pozitivno) ili ispod ose (negativno). Presek tri krivulje ima najjače značenje i obično najavljuje neki veliki događaj ili fazu (pozitivnu ili negativnu) u kojoj se nalazite.
 
Vrh Dno