Bigamija i Poligamija

simpleman

Poznata ličnost
Član
Kao prvo da napomenem da sa ovim nisam u potrazi za 2,3 il 4-om ženom,imam jednu ali vrednu.

Bigamija i Poligamija koliko mi je poznato kod nas u Srbiji nije dozvoljena,barem ne zakonski, ali verujem da na ovome sajtu ima osoba koje su više upućene u to dali je i kažnjivo.Koliko ja kao laik mogu zaključiti ovo je samo moralno nedozvoljeno ali se ne sankcionoše pa je negde čak verski i dozvoljeno.

Dali bi neko od muških članova ovde mogao podneti teret bigamije ili poligamije(ne mislim u kg) I brinuo se,materijalno obezbedio I ispunio sve bračne dužnosti itd.itd svim svojim suprugama.... a dali bi vi dame I pod kojim uslovima mogle biti No2,3,4...

I još jedno pitanje za lepši pol,šta mislite o Poliandriji koja je raširena kod Eskima i na Tibetu.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Sad mi je jasno zašto se film zove 7 godina na Tibetu...
Lako je eskimima, oni nemaju trzne centre, bembare, ajfone, nakit, pa pojedinac ili pojedinica može da izdržava celo selo. Slično je i u Africi, plus imaju i one njihove šljive.

Za ozbiljan razgovor na tu temu bih stvarno morao biti rezervisan, jer prosto ne živimo u sredinama u kojima su takvi odnosi normalni. Sa druge strane, oni koji kojima je poligamija nešto sasvim normalno verovatno na forumima raspravljaju da li je moguće živeti u monogamiji.
 

simpleman

Poznata ličnost
Član
Slično je i u Africi, plus imaju i one njihove šljive.
[/QUOTE]Za poligamiju bi te africke sljive morale biti velike ko lubenice;)
 
Poslednja izmena:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Svidja mi se ova tema. Jedna je onih tema u kojima mozete razviti vrlo duboku filozofsku raspravu - a zna se ko to obozava :D

Kao i za sve u zivotu, i za ovakvo pitanje mora se krenuti od pocetka. A gde je pocetak? Daleko u praistoriji, kad su se prve ljudske zajednice stvorile. Ta zajednica je bila formirana od nekoliko zena i muskaraca, gde je onaj najstariji ( ili, pak najdominantniji) bio vodja plemena. Ipak, za razliku od zivotinja, ljudi nisu videli nista lose u tome da ostali muski clanovi takodje imaju odnose sa zenama, te svoje seme nastave kroz novo pokoljenje ( krucijelna evolutivna prednost coveka je upravo u tome - dozvoli oplodnje ''slabijih'' muzjaka zarad vece kombinatorike gena, samim tim bolje sposobnosti za opstanak i vece evolutivne mogucnosti.
U tako uredjenom sistemu, sva deca su bila deo copora, i nije postojala jasna podela ko je tata ( mama je jedini poznati faktor), a o deci su se brinuli svi podjednako. A sve ovo je bilo uredjeno ovako, iz prostog razloga sto svaki zivi organizam ima nasusnu potrebu da se produzi ( virus zivota). Bioloske razlike uticale su na to da su muskarci mogli skoro neograniceno se razmnozavati, dok je zena ipak bila limitirana. Zbog ovakvog pocetnog poretka stvari, nastale su mnoge poznate izreke: otac-kolac, a kasnije razvojom patrijarhata dolazimo do moralnog izvrtanja zenske seksualnosti, a sve zbog te jedne jedine cinjenice - zena je uvek poznati roditelj, otac je x faktor. Medjutim, u tom patrijahalnom razvoju, namerno ili slucajno je zaboravljeno, da smo mi takodje jedina bica koja seks imaju i iz zadovoljstva, a ne samo u svrhu produzetka vrste, te zbog te prenebegljene cinjenice, zenski promiskuitet je i dan danas visoko na skali osude. Za mene, kao zenu, ovo je vrlo tezak teret, jer za mene seksualno atraktivan muskarac nije obavezno u isto vreme pozeljan bioloski materijal, pa sam nemali broj puta zbog sredine i izbegavanja osude poneku priliku i propustila - i ovo je problem sa kojim se sve zene susrecu ( sad sam pametnija - pa sto zelim, ne propustim :sneaky:)
Da li danas, poiligamija ima smisao? Bioloski posmatrano, da. Promena partnera ce uvek biti ljudska potreba, bez obzira na pol, a ucestalost je stvar individualnosti. Takodje, potrena za vecom kombinatorikom gena ce uvek postojati. Medjutim, nasi civilizacijski napredak, postavio je ogranicenje na te potrebe. Danas je moralno neprihvatljivo imati vise partnera istovremeno. Zasto? Iako sada mozemo lako utvrditi oca, ostajemo bez resenja kako nadoknaditi ulozeno vreme, trud i materijala onog muzjaka cije je seme izvisilo. Jednocelijska porodica ne dozvoljava takav mehanizam. Iz tog razloga, poligamija nikad nece biti biti odobrena ni zaksonki, ni zbanicno, ni drusrveno. Ali ce i dalje, ogroman broj populacije cesto menjati partnere, imati potomstvo sa razlictim partnerima, ali solidan broj je i u paralelnim odnosima.
 
Poslednja izmena:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Ah da, za slucaj da neko pomisli da sam sve svela na puku biologiju i fiziku - nisam, jer sve jeste biologija. Ljubav, na nacin na koji je danas shvatamo, javila se kasnije, kad smo poceli da biramo jednog zivotnog saputnika. Emocije su se morale razviti da bi se u takvom sistemu zivelo. Nije vise dovoljan samo dobar bioloski materijal, vec i dobar zivotni saputnik, koji cini nasu svakodnevnicu. Jedinka sa kojim ce sistem dobro ili u najmanju ruku kako-tako funkcionisati. Jer vise nismo deo copora. Ipak, pre pocetka svake emotivne interakcije, javlja se bioloski instinkt - seksualna privlacnost.
 
Poslednja izmena:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
I to je tacno - sto zelis, uzmes....A sad moras sto puta da se preispitas :p
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Što nas navodi na zaključak da je u starijem kamenom dobu, a možda i u mlađem, čovek bio daleko srećniji nego danas. Ali ne zbog tada opšte prihvaćene poligamije, već zbog nepostojanja preispitivanja.
Izvinite za off, bilo je jače od mene. :D
 
Vrh Dno