Beli luk

Jova

Suspendovan nalog
Beli luk ima brojna lekovita svojstva, ali je potrebno da ga upotrebljavate na pravilan način.Beli luk jelima daje fenomenalnu aromu, ali je i veoma zdrav. Da biste maksimalno iskoristili njegov lekoviti potencijal, potrebno je da poštujete određena pravila.

1. Koristite termički obrađen beli luk
Kuvanje, pečenje ili prženje belog luka je prihvatljivo ako želite jelima da date dobar ukus. Međutim, termičkom obradom se gubi vredan sastojak belog luka - alicin. On se aktivira u belom luku kada se žvaće, secka ili gnječi. Međutim, kada se zagreva, koncentracija alicina se smanjuje i zbog toga se termičkom obradom smanjuje lekoviti potencijal belog luka.
Ako želite da iskoristite maksimalan lekovit potencijal i kada luk dodajete hrani, izgnječite ga 10 minuta pre kuvanja, tako će alicin biti stabilniji pri termičkoj obradi. Ipak, ne preterujte sa zagrevanjem luka, kuvajte na srednjoj temperaturi i to najviše 15 minuta.

2. Uzimate suplemente belog luka
Da bi izbegli zadah belog luka, mnogi se odlučuju da iskoriste lekoviti potencijal ovog povrća tako što ga uzimaju u obliku tableta. Međutim, nijedan suplement ne može da ima ista lekovita svojstva kao sveže povrće.

3. Korisite beli luk koji nije svež
Kada koristite beli luk, izaberite glavice čiji čenovi nisu izgubili svežinu i nisu stari. Naravno, najbolji je organski svež beli luk.

4. Uzimate malo belog luka
Ako ste rešili da se infekcije rešite pomoću belog luka, potrebna vam je obimnija pomoć ovog lekovitog povrća. Jedan mali čen neće biti dovoljan da vam poboljša zdravlje. Potrebno je da dnevno uzimate dva do tri čena srednje veličine.

5. Zaboravljate na obnavljanje crevne flore
S obzirom da je beli luk antibiiotik, u velikim količinama može da utiče na crevnu floru. Zbog toga, ne zaboravite da uzimate i probiotike ako rešite da se lečite belim lukom. U kombincaiji s belim lukom jedite kombuhu, jogurt, ukiseljeno povrće...

6. Ne hranite se zdravo
Ne možete da očekujete da beli luk reši vaše zdravstvene probleme ako se niste odrekli loših navika. Izbegavajte beli šećer, prerađenu hranu i obogatite ishranu voćem, povrćem, zdravim uljima i pijte dosta vode.

Izvor: healthyandnaturalworld.com
 

Vera

Novajlija
Kažu da kada jedemo sirovi beli luk neće se osetiti kao kada ga termički obradimo. Nastojim da tako radim i još niko se nije udaljio od mene.:hungry: Ogladneh u cugu.
 

Stefan

Novajlija
Svi kazu da je zdrav beli luk,samo mene malo pece kada ga jedem,mozda ga previse jedem ili mi ne odgovara.:(
A da nije dobar za izlazak stvarno nije,samo niko nece da ti kaze.Vise ga ne jedem nikako.:kul:
 

Landa

Poznata ličnost
Član
I ja ga ne jedem.Stomak mi osjetljiv.Mislim da je jedan od glavnih sastojaka za dobro ,ukusno kuvanje.
 

Vera

Novajlija
Dva čena dnevno i nikako više, najbolje svež. Kada bi ga svi jeli ne bismo razmišljali o njegovom mirisu. I kao najvažnije ne samo kada je u pitanju beli luk već inače, namirnice koje smetaju želucu nikada ne jedite ako niste potpuno mirni odnosno vaš želudac.
 

Landa

Poznata ličnost
Član
Slazem se da je potrebno smiriti se opustiti.
No, svejedno , meni sada smeta - mada ga ponekad konzumiram u ceasar salati, bez njega to nije ta salata --meni jedna, jedina koju obozavam.<3
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Evo ja pronadjoh način kako da se jede beli luk a da se može posle toga ići u društvo, da niste opterećeni hoće li se osetiti. Šalim se naravno, nisam ja pronašla nego jedan doktor koji je gostovao u nekoj emisiji - uzmete čen belog luka i progutate ga kao tabletu...to je to. Nema šanse da se oseti jer kada jedemo inače beli luk sav miris koji se oseti još dugo dugo je nakupljen na sluzokoži usne duplje.
Pa eto ako neko hoće da jede beli luk a da to nije zbog uživanja u aromi, mada i sama volim u sve da ga stavljam u neograničenim količinama, nego zbog zdravlja popijte čen sa čašom vode. Isprobano!!!
 
Vrh Dno