Bačka Palanka

Beba

Domorodac
Domorodac
Upoznajte Adamoviće: Izrodili 10 dece za 13 godina
adamovići1-696x418.jpg

Gajdobranka Milijana Janjić i Subotičanin Srđan Adamović zagledali su se na prvoj godini studija na Stomatološkom fakultetu u Beogradu i od tada se nisu razdvajali.
Na šestoj godini studija dobili su Dimitrija (13), koga su sa lakoćom odgajali jer je bio miljenik kumova, studenata, profesora i asistenata.

Svaki novi dolazak na svet malih Adamovića pratili su beskrajna ljubav i sreća i to je najveća nagrada i kompenzacija za sva odricanja i uloženi trud, na koje se ovi roditelji nikada ne žale. Samo dan posle diplomiranja majke Milijane, rođen je Jovan (12). Deca mladim roditeljima nisu bila smetnja, nego podsticaj da prilježno uče i na vreme završe studije.

Adamovići se rado sećaju studentskih dana i prve roditeljske radosti. Srđan je kao odličan student bio pomoćnik asistenta sa platom i mogli su svojoj tada maloj porodici da priušte normalan „studentski standard“. Porodični niz se nastavio u Srđinoj Subotici, gde su počeli sa stomatološkom praksom, a nastavio u Bačkoj Palanci, gde danas žive u iznajmljenom stanu i imaju privatnu stomatološku ordinaciju.
U Subotici su dobili Lazara (11), Anu (10), Nedeljka (:kul:, Nikolu (3) i Đurđiju (3), a Jovan (2), Sava (15 meseci) i Teodor (mesec dana) su Palančani. Zanimljivo je da su svi rođeni u Novom Sadu, a porodila ih je rođena tetka, mamina sestra Biljana, babica u Betaniji.
Milijana i Srđan kažu da su želeli mnogo dece i da su srećni zbog toga što im se želja ostvarila. Njihov dom ispunjen je redom, radom, učenjem, razgovorima, igrom, a najviše ljubavlju. Naši domaćini kažu da se to vezuje uzročno-posledično.

– Imamo pet odličnih đaka, kojima naročito dobro idu verbalni predmeti jer kad ih je u kući toliko, mora da bude dijaloga i priče, međusobne pažnje i dobrog uticaja starije dece na mlađe sestre i braću – kaže dr Srđan. Pričaju i o porodičnoj solidarnosti jer od starije dece ne izostaje pomoć roditeljima kad treba skoknuti u samoposlugu, pospremiti stan… A kada treba, Dimitrije i Jovan znaju pričanjem bajki da uspavaju mlađe sestre i braću.
 

Beba

Domorodac
Domorodac
ŽENO, ODOH JA DA UPECAM RUČAK: Ovde riba sama skače na udicu! U jezeru Tikvara kod Bačke Palanke hvatali su i somove od po 30 kilograma
U jezeru ima najviše bele ribe, pa babuške, ali i šarana, soma, tolstolobika, smuđa...
BAČKA PALANKA - Ako se za nekoga može reći da mu je upala kašika u med, kada je reč o hobiju, pa čak i profesiji, onda su to rekreativni, odnosno sportski ribolovci, pa i alasi u Bačkoj Palanci.
Zalivno jezera Tikvara, a predstavlja svojevrsnu marinu, odnosno mirnu luku za par stotina čamaca i nekoliko desetina brodica i splavova, kućica na vodi, od centra varoši udaljeno je svega nešto više od kilometra, odnosno desetak minuta pešačenja. Na obali jezera, a spojeno je sa Dunavom sa dva kanalčića, nalazi se i Dom sportova, odnosno dom ovdašnjeg Udruženja „Šaran“, ali i dom kajakaša, pa čarda, tu je i sportski centar sa otvorenim sportskim terenima, dve sportske hale, a u završnoj fazi je i izgradnja otvorenog olimpijskog bazena, piše novosadski Dnevnik.Sve to je udaljeno par stotina metara od poslednjih palanačkih šorova, kuća i višespratnica. Zbog toga nije čudno kada ovde vidite čoveka kako šeta ka vodi bez igde ičega, bez zembilja, vikne - ženo odoh ja upecam ručak! Učini vam se da se vozika biciklom, a kaže vam da ide na pecanje, nema ni pecaroški štap, ni meredov, ni čuvarku... Sve je na obali, jer su čamci sa motorima privezani na brojnim pontonima, a sav pecarški alat nalazi se u kabinama pored vode. Ceo ovaj kompleks ima video nadzor, čuvara i retko kada da nekome nešto zafali.
Tu je pored čarde i restoran sa predivnom terasom sa koje puca predivan pogled ka Dunavu, vidi se susedni Ilok sa srednjovekovnim dvorcem u Hravtskoj, uživa se u posmatranju belih lađa koje ovuda brode i sa kojih mašu turisti...
images (48).jpg
images (49).jpg
images (50).jpg
 
Top