Astrologija - nauka ili ne?

Džudi72

Neobaveštena
Član
Stvarno, da li smo ti čestitali rođus:o
da li sam ja stavila u profil kad sam rođena, pa da čestitate i meni..pojma nemam.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Pazi stvarno! Kad je mogao da mi digne onu temu za novu 2012, mogao bi i retroaktivno da časti za rođendan, ali sa "tečnom" muzikom. ;)
Društvo, baš sam se slatko nakucao večeras, uživao u društvu sa vama, sad idem da spavam, sutra se radi. Laku noć :)
 

Oljenka

Poznata ličnost
Član
Opor ukus spontanog mešanja astronomije i astrologije, makar bio i potpuno lišen zle namere, poznat je svakom ko se naukom bavi, i svedoči o dubokoj i trajnoj nepismenosti naše sredine.
Opasnost od astrologije se upravo ogleda u toj “nedužnoj” zabuni, tom tobože sasvim slučajnom i nehotičnom “lapsusu”, koji intelektualna palanka obično smatra i duhovitim. To nije tek isto kao kada bi neko, recimo, studenta hemije ili tehnologije nazvao alhemičarem (o tome više kasnije); to je pre analogno situaciji u kojoj biste sudiju ili advokata nazvali inkvizitorom i uputili ga na literaturu koja se bavi spaljivanjem veštica ili egzorcizmom. Jer, astrologija kvalitativno spada u tu grupu izumrlih zanata, skupa sa inkvizitorima, alhemičarima i (nabeđenim) vešticama; sa jedinom razlikom – i tu leži prava zagonetka! – da egzorcizam astrologije iz našeg duhovnog života kasni već vekovima.
Istini za volju, racionalno teško shvatljiv revival astrologije nije samo naš, već globalni fenomen. Kod nas je on samo dobio poseban zamah tokom tragične poslednje decenije XX veka, kao nusproizvod ionako potpune dominacije svega iracionalnog, nerazumnog i besmislenog u našem okruženju. Kao globalni fenomen, vredi ga istraživati na različitim nivoima, ali istovremeno i ne zadržavati se na fenomenologiji, već osvetliti sve njegove aspekte, a posebno njegovu anti-racionalnu, anti-prosvetiteljsku i u krajnjoj instanci anti-slobodarsku suštinu.
Branioci astrologije dele se u dve grupe. Jedna je smatra nedužnom zabavom, sa čime je i moguće složiti se, pod uslovom da to ostane isključivo na nivou zabave, a ne uključuje ni značajan uticaj na ljudske racionalne odluke, kulturne implikacije, niti ekonomsku dobit. Druga grupa branitelja je, međutim, brojnija i predstavlja po mnogo čemu “glavni tok” astrološke indoktrinacije: ona koja tvrdi da je astrologija nauka (a obično se dodaju i atributi poput “drevna”, “složena”, pa čak i “uzvišena”). S obzirom na tragični nedostatak filozofskog obrazovanja u nas, nije neočekivano da najveći broj ljudi ne zna šta zapravo znači pojam “nauka”, pa shodno tome nije u stanju ni da se odupre ovoj astrološkoj propagandnoj manipulaciji.
 

Oljenka

Poznata ličnost
Član
Astrologija nikada nije do kraja racionalna. Čak i najsofisticiraniji astrolozi, oni koji nas zatrpavaju ne samo diplomama raznih astroloških škola i instituta, već i profesionalnim žargonom, nikada ne mogu u potpunosti utemeljiti svoja predviđanja na racionalan način. To je očigledno u brojnim pozivanjima praktičnih astrologa na natprirodno i okultno, bilo da je u pitanju idiosinkratski shvaćena religioznost, ili “sudbina”, “proviđenje” i slično. Nauka mora biti racionalna; ovo je nešto što se u toj meri samo po sebi razume da se najčešće i ne eksplicira u istupima naučnika, što je jedan od izvora konfuzije. “Sudbini”, “proviđenju” itd., nema mesta u nauci (što, naravno, ne znači da tako nešto ne može postojati).
 

Oljenka

Poznata ličnost
Član
Astrološki fenomeni nisu teorijski utemeljeni. Nauka – nasuprot uvreženom naivnom mišljenju – nije empirijsko sakupljanje informacija ili “činjenica”, već prevashodno objašnjavanje fenomena, a tu funkciju vrši teorija. Otuda su najveća dostignuća nauke uvek sadržana ne u nekim empirijskim nalazima ili “činjenicama”, već u velikim paradigmatičnim teorijama: teorija relativnosti, kvantna teorija, teorija evolucije,... Sa druge strane, astrologija nema gotovo nikakvu teoriju iza sebe: kad počnete sa osporavanjem astroloških predviđanja, jedini odgovor branilaca jeste da navedu gomilu primera u kojima su se njihove tvrdnje pokazale tačne. Međutim, čak i kada bi 100% astroloških tvrdnji bilo empirijski tačno (a veoma je daleko od toga!), ni to ne bi astrologiju učinilo naukom, jer opet ne bi bilo nikakvog teorijskog razloga da poverujemo da se radi o uzročno-posledičnim vezama, a ne koincidencijama.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Ima već par godina kako horoskop ne čitam ni iz zabave (ranije jesam, priznajem!). Umesto toga, posetim sajt NASA-e. Zašto? Zato što sam shvatila da sam hipersenzitivna na elektromagnetna zračenja i promene u jačini elektormagnetnih polja. Kad god se loše osećam (fizički), imam migrenu ili nesanicu, osećam specifičan nemir i slično - ja pročitam kako je ili pun mesec, ili su erupcije na Suncu ili Mesecu, ili je baš neobičan položaj planeta, ili prolazi neka kometa, itd... Dakle, ima nečeg u položaju planeta/zvezda što utiče na stanje mog organizma. :)
 
Vrh Dno