• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Asteroid

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Golemi asteroid preletjet će kraj Zemlje 12. 12. 2012.!
asteroid_540295S1.jpg

Asteroid 4179 Toutatis​


Za sve dežurne jahače apokalipse idućeg će se tjedan dogoditi jedan vrlo značajan astronomski fenomen.
Naime, asteroid 4179 Toutatis dug 4,46 kilometara i širok 2,4 kilometra proletjet će kraj Zemlje na udaljenosti od 6,9 milijuna kilometara, što je u astronomski okvirima gledano, vrlo blizu našeg planeta. Za usporedbu, to je udaljenost 18 puta veća nego li udaljenost između Zemlje i Mjeseca.
Znakovito, posebno za teoretičare o smaku svijeta, fenomen će se zbiti na datum 12. 12. 2012.
Za sve one bez teleskopa, a koji bi uživo htjeli svjedočiti tom događaju, loša vijest - asteroid neće biti vidljiv golim okom.


Unatoč tome, astronomi nestrpljivo čekaju njegov prelet, kako bi ga bolje pogledali i pokušali dokučiti od čega je sastavljen. Takva informacija nadopunila bi ukupno razumijevanje o ranim danima Sunčevog sustava, prenosi National Geographic.
Iako asteroid Toutatis pored Zemlje preleti svake četiri godine, znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti njegovu putanju kroz Sunčev sustav.
Znanstvenik Michael Busch iz opservatorija National Radio Astronomy ističe da se svemirsko tijelo kreće poput žiroskopa. Nakon svakog preleta kraj Zemlje, gravitacija planeta bi uzrokovala male promjene u njegovoj rotaciji. S godinama, ta rotacija se značajno promijenila, a upravo zbog toga znanstvenici i dalje pokušavaju dokučiti kako je raspoređena masa tog asteroida.
 
Vrh Dno