• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Apsolutna istina

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Postoji li , u srzi svoje egzistencije, ista sto je apsolutno istinito, nemoguce opvrgnuti ili sa manjkom ikakvih diskusija koje bi to mogle opovrgnuti? Koliko je stvarno postojanje dogme kao istine koja se ne moze izjaloviti kao laz ili poluistina?

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Sutra je reč za budučnost, opovrgnite to....

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
A sta je sutra? Vremenska odrednica? A sta je vreme? Pitanje je puno zamki :rolleyes:

Moj neki stav o apsolutnoj istini je da je samo pitanje je apsurdno. Zasto? Da bi mi znali apsolutnu istinu, morali bi smo imati stepen inteligencije i svesti na nivou citavog svemira, sto nemamo. Mi mozemo imati apsolutnu istinu u sklopu nasih zivota, naseg trenutka koji provodimo u ovom svetu.( npr. niko od nas ne moze opovrgnuti da se covek radja, a potom da umire, ali recimo postaviti pitanje da li je apsolutna istina da je svemir beskonacan, je nemoguce odgovoriti, jer mi nemamo svest o beskonacnosti, zbog nase ogranicenosti ).

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Mislim da je laž beskonačna i ima je puno, a istina je samo jedna. Malo mi je sve ovo smešno, jer sve zavisi o kakvim istinama pričamo. Mogu da citiram jednog slikara koga obožavam:

"Naš slab um ne može dostići potpuno savršenstvo u svim naukama, umetnostima, istini i mudrosti. To,doduše, ne znači da nam je mudrost u celini nedostupna. Ukoliko bismo hteli da učenjem izoštrimo naš um vežbajući se u tome, mogli bismo,koračajući pravim putem, tražiti, učiti da stičemo, prepoznavati i približavati se nekakvoj istini."

Albreht Direr

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Pa ja mislila na one filozofske istine ...:oops:

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
A ja mislim da je, pored toga, i kljucno sto manje gledati iz ugla coveka i sto vise otvoriti svoj um kada se te stvari pokusavaju dokuciti. Ako me razumes...:)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
A ja se pitam sto napinjem mozak na ovakve teme u kasne sate.
Apsolutna je istina da cu umreti.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
U jednoj sufijskoj priči, Bog i Đavo krenuli su zajedno u šetnju. Nakon nekog vremena Bog se sagne, podigne nešto s tla i reče: "Pogledaj ovo, deo istine!". Zatim, krenuvši dalje, opet reče:"Oh, evo još jednog dela istine! A evo i još jednog!"
Nastavljajući tako skupljati istinu, upita Đavola: "Zar tebe ne brine što je istina tako očigledna, što se nalazi posvuda?"
Đavo mu na to odgovori: "Pa, ne baš. Uz malo moje pomoći, ljudi će vrlo brzo istinu pretvoriti u veru."

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Anchy A ja se pitam zašto "apsolutno" stoji ispred istine? Zar istina nije istina?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Boki rekla bih da se ovde apsolutna vise odnosi na pojam sveobuhvatno - istina za sve, nego za samu istinu.:)

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ti najbolje znaš šta je Lejla htela da kaže.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Pa nije samo sta je Lejla htela reci, nije ona izmislila termin apsolutne istine...:kul: Prosnjuvaj malo na netu ;)

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Po meni, istina je isključivo subjektivno viđenje jedne osobe. ALI!!!!!! to joj ne umanjuje značaj, nije apsolutna za čovečanstvo ali je apsolutna za pojedinca i kao takva najjubitnija meni, tj. pojedincu. Poštujem istinu kao dar i umeće življenja. Nekome možemo pokloniti život, nekome ljubav, nekome drugarstvo.... ultimativni poklon, darovanje i predavanje drugom biću na milost i nemilost je Istina ( sa vekilim I). :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ja se ne bih složila da je istina subjektivno viđenje osobe. Doduše, može se tako doživljavati, ali istina sama po sebi je objektivna. Druga je stvar što je ljudi mogu ( i hoće) svojatati.

T

Tihi Don

Gost
Ako je istina stvar tvoje dobre volje, e je..s takvu istinu.
Istina je apsolutna, svidjalo se to nama ili ne.

Matilda

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
03.03.2011.
Broj reagovanja
87
Hajde da krenemo od tvoje pretpostavke. Tvoja volja je da je nešto takvo i takvo, moja da je potpuno drugačije. Šta je od toga istina pa još apsolutna?

Nije pitanje da li je istina apsolutna već da ništa nije apsolutno.

Stemis je mudro odgovorio mada je to samo neminovnost.

Vrh Dno