• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Apatija

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Apatija – kako je nadići


images
Dosta pišemo o učinkovitosti, ali ona nam je jedino bitna ukoliko imamo razloga biti učinkoviti. Ako nema motivacije tada rano buđenje, postavljanje ciljeva i promjene navika se čine smiješnima. Ako ste apatični, možda imate dosta slobodnog vremena, a ipak odgađate.
Ako ste apatični, ne morate nužno biti i depresivni. Možda vam je jednostavno dosadno i nemate volje uraditi ništa više od osnovnog minimuma.
Apatija je vrlo uobičajen problem, a obično se manifestira kroz ova dva simptoma:
-1- Nemate ciljeva
-2- Radite na pogrešnim ciljevima

Apatija se pojavljuje onog trenutka kada zaboravljate što želite, što znači da se i pronalaženje motivacije mora fokusirati na vaše želje. Ne radi se o ciljevima koje smatrate razumljivim ili praktičnim, nego o ciljevima koji će vas ispuniti entuzijazmom.
Ako se nalazite u razdoblju apatičnosti pokušajte se prisjetiti što biste htjeli. Najbolje bi bilo zapisati želje. Nakon toga dobro bi bilo izabrati jednu do dvije i postaviti ciljeve vezane uz njih, te razraditi planove.
Ako su razlog vaše apatije pogrešno odabrani ciljevi vjerojatno ste krenuli putem koji nije bio izvorno vaš, na tuđi nagovor ili su se okolnosti, a time i vaše želje promijenile, pa vas inicijalne obveze više ne ispunjavaju zadovoljstvom.
Može se desiti i da ste dugo vremena radili na nekom projektu te ste došli do zida. Znate da se daljini trud ne isplati, ali također ne možete ni odustati jer na taj način propada dosadašnja uložena energija i trud. Međutim, ako ste se našli u sredini, to nije neuspjeh. Vrijeme provedeno u radu na cilju nije protraćeno, čak i ako nikad niste stigli do cilja. Cilj postavljanja ciljeva je upoznati sebe i postići zadovoljstvo, te ako je to bio rezultat truda, tada to vrijeme nije bačeno.
Pravilo kojeg se trebate držati je da ako vaš svaki pokušaj motiviranja, rezultira još manjom motivacijom vjerojatno ste izabrali pogrešne ciljeve, ali ako vas razmišljanje o cilju i dalje uzbuđuje vjerojatno vam treba samo malo više strpljenja.
Borba protiv apatije nije laka. Toliko je mnogo razloga za bezvoljnost, a tako malo za uzbuđenje, ali ipak više nego dovoljno ih je da budete sretni.
images

Izvor :Covermagazin
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Mene zna da uhvati apatija. Čini mi se da nije problem u ciljevima, odnosno da li ih ima ili ne, već u veličini istih. Ali, brzo me prođe, smislim nešto novo...
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.279
Broj reagovanja
2.953
Horoskop
Lav
Često sam bezvoljna, pogotovo kad je loše vreme. Onda spavam ili čitam.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Danas se osećam apatično a to je većim delom zbog vremena koje je usledilo. Nakon nekoliko sunčanih dana većeras pada kiša.
 

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Poruke
3.889
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Apatiju smatram ponekad korisnom, jer na nju gledam kao na psihičko stanje bez strasti i afekta. Ponekad mi godi jer nema tog afekta, daje onaj filozofski mir. Iako se već dugo lečim od anksioznosti i depresije, apatija je kao pratilac kod mene neizbežna. Većina ljudi na apatiju gleda samo kao na bezvoljnost i ravnodušnost, neko je pripisuje manjku energije, ja na apatiju gledam i sa pozitivne i sa negativne strane. Svaka stvar ima dve strane medalje.
 
Vrh Dno