Bibo Global Opporunity na primer, ali molim vas ne treba vam to u zivotu. Placaju $1 po casu ( 45 min) ili tako nesto, pri tom ni u tome nisu revnosni. Mnogi studenti to probaju pa odustanu cim vide da trose previse vremena, a premalo kinte. Ja sam isto probala, ali sam odustala pre zvanicnog prvog casa, jel su me toliko smarali i cimali za interjvu ( skoro citav dan trajao, a bilo ih je dva, dakle dva dana ) i pravljenje potrfolija i slanja slika sa nekim zahtevima, ko da konkurisem za web modela, a ne samo english teacher u pokusaju.
Goranko, najvazniju alternativu budzetskoj sisi si preskocio: preduzetnistvo. Biti sam svoj gazda. S obizrom na zaborekcinu od drzave, fokusirati svoje poslovanje preko interenta i plasirati ga svetskom trzistu ( pri tom ne mislim samo na influensere, youtubere i slicne zajebancije).
I na kraju, ako je preduzetnistvo u ovom trenutku nemoguce iz ma kog razloga, tu je outsourcing. Mnoge zapadne i prekookeanske firme zaposljavaju ljude iz levih zemalja kao sto je nasa. Od ozbiljnih pozicija do onih da gde ma ko iole priucen u microsoft officu moze raditi data entry npr. Tu su i frilenserski sajtovi (Upwork dobar primer), preko kojih se uz dosta rada i truda moze doci do stalnog online zaposljenja. Been there, done that, zivela od toga jedno vreme, pravo mi bilo samo hobi, jer me placali nisu - bas te drzavne jasle.
I volela bih da ne razmisljamo o alternativama drzavnog posla, jer drzavni posao je sranje u vecini slucajeva. Za mene bi to pre bio poslednji izbor, ako se to izborom moze nazvati. U drzavnim sluzbama ogranicene su intelektulane, profesionalne, moralne i finansijske mogucnosti.