• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Alternative zapošljavanju u državnim ustanovama

Goranko

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
09.04.2018.
Poruke
107
Broj reagovanja
32
Horoskop
Ovan
Već dugo razmišljam koje su alternative zapošljavanju u državnim ustanovama. Došao sam do sledećih zaključaka:
  1. Privatne škole i privatni fakulteti;
  2. Nevladine organizacije;
  3. Privatni muzeji;
  4. Turistički vodič ili pratilac;
  5. Internet (sopstveni sajt, Youtube ili neki portal).
 

Goranko

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
09.04.2018.
Poruke
107
Broj reagovanja
32
Horoskop
Ovan
Zaboravio sam izdavačke kuće. Neke izdavačke kuće koje objavljuju udžbenike traže nastavnike koji bi prodavali udžbenike. Traže vozačku dozvolu koju nemam.
Zainteresovan sam za posao turističkog vodiča. Informisao sam se preko interneta i saznao sam da treba polagati jedan strani jezik, nacionalnu istoriju, ustav i zakone u turizmu, ekonomiju turizma, agencijsko i hotelijersko poslovanje i infrmativnu službu u turizmu. Ispiti se polažu od januara do marta i praktični deo ispita u aprilu. Praktični deo ispita je putovanje i kandidati pričaju šta znaju o manastirima koje posete. Turistički vodič može biti samostalan preduzetnik. Našao sam samo tri oglasa za posao turističkog vodiča koje su objavile tri turističke agencije.
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.781
Broj reagovanja
3.041
Horoskop
Strelac
Evo šta je meni zapelo za oko... Znam neke ljude koji to rade i uopšte nije loše. Pet sati rada - 80 do 100 dolara? Pa to je bolje od ovoga što trenutno radim :D

Najbolji online poslovi – predavanje engleskog (online teaching)
united-3026204_960_720.jpg


Ne morate ići za Kinu ili neku drugu azijsku zemlju ako želite da zarađujete kao predavač engleskog. Sasvim pristojna zarada vas očekuje ako putem skajpa (skype) držite časove engleskog.

Da biste radili kao predavač engleskog, neophodno je dobro poznavanje engleskog, dobra internet konekcija i mikrofon.

Veliki broj platformi dozvoljava samo ljudima sa engleskog govornog područja da se registruju, ali postoje i one koje rado prihvataju tzv. non-native govornike među kojima su Srbi. Te platforme su italki, Bibo Global Opportunity, DaDaABC, Nice Talk itd.

Učenici su uglavnom deca iz Kine, Japana, Tajlanda, Tajvana ili iz Latinske Amerike.

Ne morate brinuti oko materijala jer to obezbeđuje platforma. Neophodno je da prođete intervju kako ne bi platforma imala probleme sa predavačima koji loše pričaju engleski. Pojedine platforme traže da snimite video i predstavite se.

Na svom profilu stavljate kojim danima i u kojim terminima ste slobodni. Prosečna zarada se kreće između 15 i 20 dolara po satu.

Mnogi digitalni nomadi upravo zahvaljujući predavanju engleskog online žive i putuju svuda po svetu.

Ne morate imati iskustva u radu sa decom ili studentima da biste online predavali engleski.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Da li znaš koje platforme su za non-native govornike?
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Bibo Global Opporunity na primer, ali molim vas ne treba vam to u zivotu. Placaju $1 po casu ( 45 min) ili tako nesto, pri tom ni u tome nisu revnosni. Mnogi studenti to probaju pa odustanu cim vide da trose previse vremena, a premalo kinte. Ja sam isto probala, ali sam odustala pre zvanicnog prvog casa, jel su me toliko smarali i cimali za interjvu ( skoro citav dan trajao, a bilo ih je dva, dakle dva dana ) i pravljenje potrfolija i slanja slika sa nekim zahtevima, ko da konkurisem za web modela, a ne samo english teacher u pokusaju.

Goranko, najvazniju alternativu budzetskoj sisi si preskocio: preduzetnistvo. Biti sam svoj gazda. S obizrom na zaborekcinu od drzave, fokusirati svoje poslovanje preko interenta i plasirati ga svetskom trzistu ( pri tom ne mislim samo na influensere, youtubere i slicne zajebancije).

I na kraju, ako je preduzetnistvo u ovom trenutku nemoguce iz ma kog razloga, tu je outsourcing. Mnoge zapadne i prekookeanske firme zaposljavaju ljude iz levih zemalja kao sto je nasa. Od ozbiljnih pozicija do onih da gde ma ko iole priucen u microsoft officu moze raditi data entry npr. Tu su i frilenserski sajtovi (Upwork dobar primer), preko kojih se uz dosta rada i truda moze doci do stalnog online zaposljenja. Been there, done that, zivela od toga jedno vreme, pravo mi bilo samo hobi, jer me placali nisu - bas te drzavne jasle.

I volela bih da ne razmisljamo o alternativama drzavnog posla, jer drzavni posao je sranje u vecini slucajeva. Za mene bi to pre bio poslednji izbor, ako se to izborom moze nazvati. U drzavnim sluzbama ogranicene su intelektulane, profesionalne, moralne i finansijske mogucnosti.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.832
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
S obizrom na zaborekcinu od drzave, fokusirati svoje poslovanje preko interenta i plasirati ga svetskom trzistu ( pri tom ne mislim samo na influensere, youtubere i slicne zajebancije).
Tesko je prilagoditi se svetskom tržištu kada se živi u Srbiji. Prosto ne možeš da razumeš strano tržišta, jer ono ne funkcioniše kod nas. Za outsourcing recimo ja nisam čuo.
 

Goranko

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
09.04.2018.
Poruke
107
Broj reagovanja
32
Horoskop
Ovan
U zakonu o turizmu piše da turistički vodiči mogu biti preduzetnici.
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.290
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
U drzavnim sluzbama ogranicene su intelektulane, profesionalne, moralne i finansijske mogucnosti

Sve zavisi gde radiš ali i s kim radiš. Radila sam u državnoj upravi i znam.

U jednom Odeljenju bila sam ograničena u svemu, baš kako i navodiš.

Ali u drugim..ne..Imala sam mogućnost da budem kreativna, imala sam i povišice i veću platu..

Kada je državna uprava u pitanju važna je i pozicija na kojoj radiš ali i saradnici sa kojima radiš ( kolege i šefovi ).

To je neko moje iskustvo. I kada već spominjemo državnu službu, jako me nervira što se poslednjih 30 godina gleda stranačka pripadnost i što zbog te neke stranke X ili Y nastradaju pravi profesionalci...
 

sovac

kafolenčić
Starosedelac
Učlanjen(a)
08.11.2019.
Poruke
1.348
Broj reagovanja
1.128
Horoskop
Ovan
Već dugo razmišljam koje su alternative zapošljavanju u državnim ustanovama. Došao sam do sledećih zaključaka:

2. Nevladine organizacije;

da mi plaćaju milione ne bih u navedenim nikad radio da se ja pitam ja bih to isterao iz države...
 
Vrh Dno