Alternative zapošljavanju u državnim ustanovama

Goranko

Novajlija
Već dugo razmišljam koje su alternative zapošljavanju u državnim ustanovama. Došao sam do sledećih zaključaka:
  1. Privatne škole i privatni fakulteti;
  2. Nevladine organizacije;
  3. Privatni muzeji;
  4. Turistički vodič ili pratilac;
  5. Internet (sopstveni sajt, Youtube ili neki portal).
 

Goranko

Novajlija
Zaboravio sam izdavačke kuće. Neke izdavačke kuće koje objavljuju udžbenike traže nastavnike koji bi prodavali udžbenike. Traže vozačku dozvolu koju nemam.
Zainteresovan sam za posao turističkog vodiča. Informisao sam se preko interneta i saznao sam da treba polagati jedan strani jezik, nacionalnu istoriju, ustav i zakone u turizmu, ekonomiju turizma, agencijsko i hotelijersko poslovanje i infrmativnu službu u turizmu. Ispiti se polažu od januara do marta i praktični deo ispita u aprilu. Praktični deo ispita je putovanje i kandidati pričaju šta znaju o manastirima koje posete. Turistički vodič može biti samostalan preduzetnik. Našao sam samo tri oglasa za posao turističkog vodiča koje su objavile tri turističke agencije.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Evo šta je meni zapelo za oko... Znam neke ljude koji to rade i uopšte nije loše. Pet sati rada - 80 do 100 dolara? Pa to je bolje od ovoga što trenutno radim :D

Najbolji online poslovi – predavanje engleskog (online teaching)


Ne morate ići za Kinu ili neku drugu azijsku zemlju ako želite da zarađujete kao predavač engleskog. Sasvim pristojna zarada vas očekuje ako putem skajpa (skype) držite časove engleskog.

Da biste radili kao predavač engleskog, neophodno je dobro poznavanje engleskog, dobra internet konekcija i mikrofon.

Veliki broj platformi dozvoljava samo ljudima sa engleskog govornog područja da se registruju, ali postoje i one koje rado prihvataju tzv. non-native govornike među kojima su Srbi. Te platforme su italki, Bibo Global Opportunity, DaDaABC, Nice Talk itd.

Učenici su uglavnom deca iz Kine, Japana, Tajlanda, Tajvana ili iz Latinske Amerike.

Ne morate brinuti oko materijala jer to obezbeđuje platforma. Neophodno je da prođete intervju kako ne bi platforma imala probleme sa predavačima koji loše pričaju engleski. Pojedine platforme traže da snimite video i predstavite se.

Na svom profilu stavljate kojim danima i u kojim terminima ste slobodni. Prosečna zarada se kreće između 15 i 20 dolara po satu.

Mnogi digitalni nomadi upravo zahvaljujući predavanju engleskog online žive i putuju svuda po svetu.

Ne morate imati iskustva u radu sa decom ili studentima da biste online predavali engleski.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Član
Bibo Global Opporunity na primer, ali molim vas ne treba vam to u zivotu. Placaju $1 po casu ( 45 min) ili tako nesto, pri tom ni u tome nisu revnosni. Mnogi studenti to probaju pa odustanu cim vide da trose previse vremena, a premalo kinte. Ja sam isto probala, ali sam odustala pre zvanicnog prvog casa, jel su me toliko smarali i cimali za interjvu ( skoro citav dan trajao, a bilo ih je dva, dakle dva dana ) i pravljenje potrfolija i slanja slika sa nekim zahtevima, ko da konkurisem za web modela, a ne samo english teacher u pokusaju.

Goranko, najvazniju alternativu budzetskoj sisi si preskocio: preduzetnistvo. Biti sam svoj gazda. S obizrom na zaborekcinu od drzave, fokusirati svoje poslovanje preko interenta i plasirati ga svetskom trzistu ( pri tom ne mislim samo na influensere, youtubere i slicne zajebancije).

I na kraju, ako je preduzetnistvo u ovom trenutku nemoguce iz ma kog razloga, tu je outsourcing. Mnoge zapadne i prekookeanske firme zaposljavaju ljude iz levih zemalja kao sto je nasa. Od ozbiljnih pozicija do onih da gde ma ko iole priucen u microsoft officu moze raditi data entry npr. Tu su i frilenserski sajtovi (Upwork dobar primer), preko kojih se uz dosta rada i truda moze doci do stalnog online zaposljenja. Been there, done that, zivela od toga jedno vreme, pravo mi bilo samo hobi, jer me placali nisu - bas te drzavne jasle.

I volela bih da ne razmisljamo o alternativama drzavnog posla, jer drzavni posao je sranje u vecini slucajeva. Za mene bi to pre bio poslednji izbor, ako se to izborom moze nazvati. U drzavnim sluzbama ogranicene su intelektulane, profesionalne, moralne i finansijske mogucnosti.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
S obizrom na zaborekcinu od drzave, fokusirati svoje poslovanje preko interenta i plasirati ga svetskom trzistu ( pri tom ne mislim samo na influensere, youtubere i slicne zajebancije).
Tesko je prilagoditi se svetskom tržištu kada se živi u Srbiji. Prosto ne možeš da razumeš strano tržišta, jer ono ne funkcioniše kod nas. Za outsourcing recimo ja nisam čuo.
 
Vrh Dno