• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Al' se nekad dobro jelo...baš

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ali ovo je Balkanska kuhinja.... a tu spadaju i kolači i torte.... ahaaaa, eto ti....:laugh:

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Meni je jako fino, napisat ću jedno jelo, jednostavno s kropirom koje mi je super i pravim ga dosta često.

Krompir / testo
- 70 dkg krompira
- testo ( ili kupljene veće flekice , 25 dkg)
- veća glavic luka
- so,aleva paprika

-Oljuštiš 50 dkg krompira i skuhaš
-umesiš testo od 30 dkg brašna 1 jaje ,so (tvrđe) razvaljaš izrežeš na kvadratiče 4x4 i skuvaš
- glavicu crnog luka izrežeš na kockice pospeš 1 žlicom alave paprike, prepržiš na 0,5 dl ulja
- kuvani krompir izgnječiš dodaš u preprženi luk i pomešaš kuvano testo .
- sve skupa pomešaš i posoliš

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Jao... Anuška ja to obožavam, baš ti hvala, mogla bi sad jedan dan da napravim.... cmok za ovo.....:thumbsup::thumbsup::thumbsup:

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Volim kolače od dizanog i prhkog testa, biskvit s voćem . Puno kreme ne volim. Ma, sve volim ako netko drugi pravi:)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Može naravno a od tih zelenih sigurno je Anuška najbolja:roflmao:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Iiiijuuuuuuuuu, Boki.....Anuška voli crveno..... a ne zeleno..... Vidi Leksikon:laugh:

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
On je napisao da je to dobra salata kad je nabrajao u nekoj temi a ja verujem stručnoj osobi;)

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ako ti preporučuješ što mi da ne poverujemo ...hvala:D

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
da, meni je baš lepa ta Anuška salata....:thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Jedno od najlepših jela, najukusnijih jela, jeste i đuveč. Đuveč je dobio naziv po zemljanoj posudi đuveč u kojoj se nekada ovo jelo spremalo. Jelo se u đuveču i iznosilo na sto, a nekada se pripremao u malim đuvečima i svako je imao svoj, tako da se hrana nije prenosila iz đuveča na tanjir.​
ETNO-hrana-300x225.jpg
Imamo puno varijacija na ovo jelo, ali opisaću neke od najboljih đuveča koji se i danas spremaju.​
BANATSKI ĐUVEČ​
- 300 gr svinjskog mesa isečenog na komade​
- oko 600 gr crnog luka isečenog na rebarca​
- 600 gr paprika babura isečenih na rezance​
- 300 gr pirinča​
- 2 paradajza, iseckana​
- so, začin, biber​
- aleva paprika​
- ulje​
- 2 kašike pavlake.​
Upržiti luk, paprike i meso, dodati malo vode i dinstati dok sve malo ne omekša. Na kraju začiniti, umešati pirinač i paradajz, naliti vodom i pavlakom i dinstati u rerni dok tečnost ne ispari.​
HAJDUČKI ĐUVEČ​
- oko 750 gr svinjskog mesa bez kostiju isečenog na kocke​
- 1 kg mladog crnog luka​
- 4 paradajza​
- 300 gr mladih krompira​
- plavi patlidžan​
- nekoliko bamnji​
- tikvica​
- 4 paprike​
- oko 100 gr pirinča​
- so, biber, začin, ulje​
- peršunovo i celerovo lišće.​
Meso i povrće iseći na kocke, dodati pirinač, začiniti, izmešati, naliti uljem i vodom da povrće ogrezne i dinstati u rerni 3 sata. Đuveč ne treba da bude mnogo čorbast.​
KASAPSKI ĐUVEČ​
- 500 gr ovčijeg mesa isečenog na komade​
- 500 gr svinjskog mesa isečenog na kocke​
- 1 kg crnog luka isečenog na rebarca​
- 3 paprike​
- 250 gr boranije​
- 250 gr bamnji​
- 4 paradajza​
- 3 ljute papričice​
- 3 krompira​
- plavi patlidžan​
- šolja pirinča​
- so, biber, začin, ulje​
- aleva paprika.​
Luk posoliti, posuti alevom paprikom, pobiberiti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.​
Meso pomešati sa povrćem i lukom, dodati pirinač, začiniti, naliti uljem, vodom i đuveč oblepiti testom. Peći u pećnici najmanje 4 do 5 sata.​

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Banatski mi se nekako najviše dopada.... uf sad bi ga jela....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Jedan od vrlo poznatih đuveča je i šopski đuveč. Da bi bilo jasnije, jer se kod nas dosta pominju šopska jela kao i poznata šopska salata. Šopi su etnografska podgrupa Bugara, Makedonaca i Srba, nastanjena na centralnom Balkanu, u zapadnoj Bugarskoj, istočnoj Makedoniji i jugoistočnoj Srbiji. Šopima su srodni Torlaci, druga skupina Južnih Slovena centralnog Balkana, čiji veći deo živi u jugoistočnoj Srbiji, kao i Goranci nastanjeni u regionu Gora, od Ljume do Pologe, na samom jugu Srbije.​
ŠOPSKI ĐUVEČ​
- oko 700 gr ovčetine isečene na komade​
- 300 gr crnog luka​
- 200 gr paprika isečenih na rezance​
- 200 gr paradajza isečenog na kolutove​
- 200 gr bamnji​
- 400 gr krompira isečenog na kriške​
- ulje, so, biber, začin, peršun.​
Upržiti luk i meso, dodati paprike, paradajz i krompir; začiniti, izručiti u đuveč i peći u rerni uz dolivanje tople vode dok meso i povrće ne omekšaju.​
VINOGRADSKI ĐUVEČ​
- oko 750 gr svinjskog mesa ili ovčijeg mesa​
- za kuvanje mesa: 100 gr šargarepe, 100 gr celera, 50 gr peršuna, 50 gr paškanata​
- 500 gr crnog luka isečenog na rebarca​
- oko 700 gr paradajza isečenog na kriške​
- 120 gr pirinča​
- oko 150 gr boranije​
- pola glavice slatkog kupusa isečenog na manje komade​
- 6 krompira isečenog na kriške​
- 4 paprike isečene na rezance​
- so, biber, ulje, aleva paprika, lovorov list, začin.​
Meso i korenasto povrće naliti vodom, posoliti i kuvati.​
Na ulju propržiti luk, dodati pirinač, paradajz, papriku, boraniju, kupus, krompir, začiniti, naliti fondom od kuvanog mesa; dodati meso i dinstati u pećnici 2 sata na umerenoj temperaturi.​

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Vinogradski se nešto slično sprema ovde ... jela sam ga kod dedine sestre...odličan je...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Uglavnom su svi slični, postoje samo male razlike. Ja ih lično spremam od onog što imam, ako nemam bamnje ili patlidžan u tom momentu, ja to izostavim, ali dodam više tikvica ili krompira, volim kada ima dosta paradajza. Nije sve baš toliko precizno. Začine isto koristim, dodajem bosiljak ili ruzmarin ako je u pitanju jagnjeće ili ovčije meso. Može se koristiti ono što nam odgovara ili onaj biljni začin koji se slaže sa povrćem koje koristimo u većoj količini u nekom jelu.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Ova složenica nastala je od grčke imenice pappas što znači "otac" (ova imenica takođe znači i 'pop', ali nam ovo značenje nije bitno prilikom posmatranja etimologije reči o kojoj govorimo) i persijske reči jahnija, koja je termin za "čorbasto jelo od mesa i raznih vrsta povrća". Spajanjem ove dve reči i prilagođavanjem srpskome jeziku, nastaje papazjanija, čime označavamo totalnu zbrku, tj. smesu svega i svačega.​
Etno loziste.jpg
PAPAZJANIJA​
- oko 1 kg goveđeg mesa isečpenog na komade​
- 250 gr crnog luka isečenog na rebarca​
- 100 gr suve slanine isečena na kockice​
- 100 gr šargarepe, 100 gr celera, 100 gr peršuna, 100 gr paškanata, sve iseckano na kolutiće​
- 500 gr krompira isečenog na četvrtine ili šestine​
- 3 glavice belog luka, očišćene cele glavice​
- 5 dl belog vina​
- so, biber, začin, lovorov list​
- kašika vinskog sirćeta​
- klajster: kašika brašna, malo mlake vode​
- fond ili voda.​
Upržiti meso, slaninu, dodati luk, povrće, začiniti, izručiti u đuveč, naliti vodom ili fondom, vinom, dodati sirće i kuvati dok meso i povrće upola ne omekšaju. Jelu dodati klajster, poklopiti i produžiti sa kuvanjem u pećnici 2-3 sata na umerenoj temperaturi.​
SRPSKA PAPAZJANIJA​
- 250 gr svinjskog mesa​
- 250 gr goveđeg mesa​
- 250 gr jagnjećeg mesa​
- 250 gr krompira​
- 4 glavice belog luka​
- 250 gr crnog luka​
- 250 gr slatkog kupusa​
- 5 paprike​
- 2 ljute papričice​
- 2 korena peršuna​
- 4 šargarepe​
- 2 kašičice aleve paprike​
- lovorov list, crni biber u zrnu, so, začin​
- 5 dl kuvanog paradajza​
- oko 1 dl razblaženog sirćeta.​
Meso iseći na komade, kupus na krupnije komade, luk na rebarca, povrće na kocke, krupnije rezance ili na komadiće. Izmešati meso, povrće i začine, naliti vodom, dodati paradajz, sirće, pokriti posudu pergament-papirom i kuvati 3-4 sata.​

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Mnoga od ovih jela jedem i danas. Baš sam pre neko veče jela krompir pečen u rerni. Ja sam antitalenat za kuvanje ( znam jedino da spremam špagete i picu), ali zato moja mama odlično kuva. Još uvek spremamo zimnicu, manje nego pre naravno jer živimo same, ali spremamo je. U mojoj kući se kuvaju mnoga od nabrojanih jela.
Više od gibanice volim GIBANČIĆE. Smesa i kore su iste kao za gibanicu, samo taj nadev se stavlja u kore koje se urolaju kao palačinke i onda peku na ulju. Fanstastični su gibančići. Može u njih i u gibanicu da se stavlja ili sremski sir, ili malo stariji, ili feta, dodaje se i kajmak ako ga ima, onda je ukus još bolji.

A od slatkih stvari ponekad jedem ŠNENOKLE. Mada, mnogo volim i torte, posebno sa orasima i lešnicima, ostaviću jedan recept uskoro.

Vrh Dno