• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Ako vec morate napolje..

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
  • Lekari ovih dana imaju pune ruke posla - samo u Beogradu se zbog preloma ruku i nogu na dežurnim klinikama dnevno pregleda više od stotinu sugrađana. Ako baš morate da izađete iz kuće, pridržavajte se sledećih saveta.
v233011p0.jpg
Guliver/Getty Images
Na ledu i snegu stradaju oni koji brzo hodaju, žure na gradski prevoz, dekoncentrisani su telefoniranjem, ili nemaju adekvatnu obuću.
Zanimljivo je da među povređenima najmanje ima dece. Na odeljenju ortopedije Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, kažu da broj povređene dece nije bio značajno veći u odnosu na dane kada su vremenski uslovi redovni.
Ali, bez obzira na to, doktori savetuju roditelje da pripaze na svoje mališane, naročito naredne sedmice kada neće ići u školu. Redovna nastava biće odložena zbog loših vremenskih prilika i preporuka resornog ministarstva. Više o tome OVDE.
Povređenima se savetuje striktno pridržavanje preporuka lekara i, pre svega, mirovanje.
Prelomi kostiju konzervativno se leče gipsom najmanje tri nedelje, dok se teži oblici leče i mesec i po dana.
Kod starijih osoba ozbiljnija povreda kosti može da pogorša opšte zdravstevno stanje. Zato se preporučuje da ovih dana ostanu kod kuće. Ako baš morate napolje obujte obuću koja se ne kliza, ili navucite pamučne čarape preko cipela i čizama čime ćete smanjiti mogućnost proklizavanja.
Obuća koja se najmanje kliza je ona koja ima gumene đonove, nikako plastične ili kožne. Štikle ovih dana zaboravite.
Hodajte sporo, uz zidove zgrada i ostalih objekata na ulici za koje možete da se pridržavate rukama.
I mlađe osobe treba da se pridržavaju istih saveta, a posebno je važno da budu oprezni uveče kada se vraćaju iz noćnog života, možda i pod dejstvom alkohola.
Hodanje u paru, ruku pod ruku, kao i nišenje dece u naručju, nije preporučljivo jer prilikom pada na led zbog zauzetih ruku ne možete refleksno da reagujete i koliko toliko amortizujete udarac.
U svakom slučaju ne očajavajte mnogo - zima neće trajati doveka, a kada dođu vreli letnji dani, možda ćemo se sa setom sečati ovih pahulja.
(MONDO)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ja i danas praktikujem da se klizam dok "hodam". Nekako mi je najsigurnije. :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ja odbijam i da promolim glavu kroz prozor, a kamo li nesto vise ! :cautious:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
gledam da sto manje izlazim...............moj grad je totalno zavejan..............uopste nisu cistili ulice.........:thumbsdown:

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Cudi me da jos nisam pukla na pozadinu :roflmao:
Nego, vracam se ja danas kuci i slucajno mi se pogled vine u visine kad ono :o ledenice vise, nacickane, oooogromne... Pomislim, to kad od tezine pocne da pada ubice nekog...te s toga i na to obratite paznju.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Lepo ja kazem najsigurnije je biti u kuci. E sad to sto ljudi moraju da izlaze, to je drugo.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Žena stara oko trideset godina poginula na Voždovcu kada joj se sneg i led sa krova sručio na glavu. Identitet stradale žene nepoznat, uviđaj u toku.
Žena starosti oko trideset godina poginula je u Paunovoj ulici 59 u beogradskoj opštini Voždovac, na Banjici, pošto je na nju s krova pala velika količina snega i leda, rečeno je u Birou za saradnju s medijima MUP-a Srbije.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/1040562/Nesreća+u+Beogradu.html

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Ispravili su informaciju,zena je stara oko 50.god,no kako god bilo strasno :(
Cuvajte se narode.

Anchy

Halucogen Mozgolečić