• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

7 prečica do sreće

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Osjećate li da vas opterećuju negativnosti i da niste sposobni veseliti se zbog dobrih stvari koje vam se događaju ili jednostavno zaboravite na njih pod teretom svih problema koji vas tište? Ako je vaš odgovor "da", pomognite si ovim savjetima i pronađite prečicu do sretnijeg života.
slide.jpg
1. Ušutkajte glas negativnosti
Naučite kako biti što je manje kritičan prema sebi i svojim postupcima i počnite cijeniti stvari koje radite dobro, čak i ako se radi o malim stvarima. Ponekad biste jednostavno trebali ignorirati sumnju koja vas izjeda iznutra i vjerovati si 100%. Postavite pred sebe realistične zahtjeve i nemojte pokušavati ostvariti zadani cilj ako vas previše iscrpljuje i čini vas nesretnima.
2. Dajte si vremena
U današnjem brzom tempu često se žalimo da nemamo dovoljno vremena, ali to nije potpuna istina. Tajna je našoj organizaciji vremena i određivanju prioriteta. Razmislite koju aktivnost možete skratiti za sat ili dva bez negativnih posljedica, pa to novopronađeno vrijeme posvetite nečemu što želite raditi, a "nemate vremena" - čitanju, nalaženju s prijateljima, jogi, trčanju, crtanju, odlasku u kino, šivanju, sviranju, učenju stranog jezika...
Izuzetno je važno znati kako uzeti vremena samo za sebe, ali i kako se odreći nekih stvari. Ako će vas vaš novi hobi usrećivati, bit ćete puno opušteniji i zadovoljniji sobom što će vas učiniti boljima i efikasnijima i u drugim područjima.
3. Skratite listu želja
Jeste li među onima koji sa sobom nose kilometarsku listu želja - novi auto, nova kuhinja, novi bicikl... Takve želje nam stvaraju stres i čine nas nesretnima dok ih ne ostvarimo.
Budite sretni s onim što imate (naravno, osim ako vaša kuhinja stvarno ne treba hitan popravak, a auto vam "kašlje" svaki put kad ga pokušate upaliti) i postavite si dobro promišljene i realistične ciljeve.
Želje za materijalnim su poput snježne lavine - samo rastu. Sanjarenje je dobro za vas, ali neke stvati mogu ostati i san.
4. Preuzmite odgovornost za svoje postupke
Samo kad se osjećate odgovorni za svoje postupke moći ćete osjećati da imate kontrolu nad svojim životom. Nemojte kriviti svemir ili zle sile za stvari koje vam se događaju. Prihvatite odgovornost, razmislite u čemu griješite i što možete poboljšati.
5. Zaboravite nevažne zamjerke
Zamjerke su izvor negativnosti i nezadovljstva i prava su rupa koja gura energiju i sreću. Zbog toga biste trebali naučiti oprostiti i ne zamarati se nevažnim stvarima.
6. Jeste li spremni za promjene?
Rutina obično uzrokuje umor i nezadovljstvo koje možete otjerati malim promjenama. Ne trebate se preseliti u drugi dio zemlje ili potpuno promijeniti svoj stil života; neki mali detalj koji će vam začiniti život je dovoljan.
Možete promjeniti raspored namještaja u dnevnom boravku kad je kišna nedjelja ili složiti policu s knjigama. Ako ste kreativniji, zašto ne biste obojili zid u dnevnoj sobi u neku vedru boju?.
Ako ne želite velike promjene, osvježite svoj dom buketom poljskog cvijeća ili kupite ljiljane, gerbere ili neko drugo cvijeće... Pogled na cvijeće i njegov miris će vas smiriti i usrećiti.
7. Uvijek budite sretni zbog nečega
Neka vam sitnice uljepšaju dan - budite sretni zbog malih stvari koje uzimate zdravo za gotovo. Naučite cijeniti izlazak sunca, micanje trave na ljetnom povjetarcu, toplu ljetnu kišu, ljubaznu prodavačicu novina...
Budite osoba koja širi pozitivnu energiju među ljudima i uljepšajte im dan prijateljskim osmjehom.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.725
Broj reagovanja
16.800
Horoskop
Ovan
Odličan tekst. Ja sam tipičan primer čoveka koga zna da uhvati loš ritam. Ponekad zna da potraje... Koristiće mi ovi saveti. Jedino što ne želim je da premeštam nameštaj, ali ako baš dotera do duvara, nema mi druge. :)
 
Vrh Dno