• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

63. Berlinare: I srpski filmovi u trci za glavnu nagradu festivala u Nemačkoj

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
226839361.jpg


Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu za Zlatnog medveda takmičiće se 19 filmova, ali i četiri srpska ostvarenja: dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Međunarodni filmski festival u Berlinu, 63. po redu, biće otvoren filmom Vong Kar-vaija ”The Grandmaster”. Na Berlinalu u takmičarskoj konkurenciji igranih filmova našlo se 19 ostvarenja među kojima su i novi filmovi reditelja Stivena Soderberga, Gasa van Santa i tri filma u kojima će se pojaviti francuske filmske dive.

Na Međunarodnom festivalu u Berlinu takođe će se naći i četiri filma srpskih autora: dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg....


više na str:
http://www.svetplus.com/vesti/24293...u-trci-za-glavnu-nagradu-festivala-u-nemackoj
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Završava se 63. Berlinale

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 63. po redu večeras će biti dodeljene nagrade tog festivala - Zlatni i Srebrni medved.

1366843769511f50f4b268e1.jpg


Nagrada Kristalni medved za najbolji kratkometražni film dodeljena je sinoć animiranom filmu ''Rabbitland'' Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg ''Rabbitland''.

U takmičarskoj konkurenciji festivala ove godine se našlo 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana.

Ko će dobiti Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar Vaiem. Članovi žirija su i Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Vongov novi film o dva učitelja kung fua ''The Grandmaster'' je bio prikazan van takmičarske konkurencije i otvorio je ovogodišnji festival.

U takmičarskoj konkurenciji našli su se filmovi Gasa Van Santa ''Promised Land'' (Obećana zemlja) u kome igra Met Dejmon i film Stivena Soderberga ''Side Effects'' u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons.

Veoma značajni filmovi su došli iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ''Epizoda u životu berača željeza'' koji govori o siromašnoj romskoj porodici, a u konkurenciji se našao i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ''Child's Pose'' koji govori o korupciji u Rumuniji.

Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper predstavile su se u različitim filmovima - Binoš u filmu ''Camille Claudel 1915'' koji govori o francuskoj skulptorki, Denev igra u filmu ''On My Way'', a Iper u filmu ''The Nun''.

Iz Irana na Berlinalu je u takmičarskoj konkurenciji predstavljeno ostvarenje ''Closed Curtain'' koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi.

Iranski reditelj Panahi, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, uhapšen je u svom domu u Teheranu 2010. godine i zabranjeno mu je da režira nakon što je optužen 2011. godine na ''pravi propagandu'' protiv iranskog vladajućeg sistema, a prikazan je i film reditelja kazahstanskog Emira Baigazina ''Harmony Lessons''. ...


više na str:
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&nav_id=687330
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Kristalni medved za srpski animirani film


Animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, ''Rabbitland'', osvojio je nagradu Kristalni medved za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u kategoriji ''Generation 14 +''.

v278633p0.jpg

Fim predstavlja provokativnu temu u kombinaciji sa ironijom i crnim humorom. Jednostavno i efikasno, on kritikuje političke strukture pod kojima živimo i čini da se osećamo pomalo neprijatno zbog naše svakodnevice, navodi se u obrazloženju nagrade objavljenom na sajtu Berlinala.

"Veoma smo srećni zbog nagrade, zahvaljujemo se svima koji su pomogli ovaj film. Drago nam je de je film sa ovakvom tematikom nagrađen u okviru 'Generation' sekcije", kaže Nikola Majdak za MONDO.

''Rabbitland'' prati jedan dan života Zečeva Bez Mozga, intenzivno rozih i glupih stvorenja, sa rupom u glavi umesto mozga. Oni žive u malom naselju koje podseća na kombinaciju ratne zone i favele. Njihovu besmislenu svakodnevicu ispunjava samo jedna aktivnost za koju su sposobni - svakoga dana Zečevi ustaju rano i hodaju daleko kako bi glasali na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rebitlandu (Rabbitlandu) održavaju jednom dnevno. "Rabbitland" je rađen u koprodukciji kuća "Baš Čelik" i "Arhitel", a podržali su ga Filmski centar Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda....
više na str:
http://www.mondo.rs/s278633/Zabava/Film/Kristalni_medved_za_srpski_animirani_film.html
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Berlinale u znaku ličnih drama


Trijumf istočne Evrope na 63. Berlinalu! Žiri, predvođen kineskim rediteljem Vongom Kar-vaijem, Zlatnog medveda za najbolji film dodelio je rumunskom ostvarenju „Dečja poza“ Kalina Petra Necera.
Sudeći po temama, Berlinalom su dominirali pojedinci nasuprot velikih sistema i egzistencijalne drame. I dok se pobednički film Dečja poza bavi korupcijom i novom vladajućom klasom u Rumuniji, ostvarenje bosansko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića Epizoda u životu berača željeza kojem je pripao Gran pri, rekonstrukcija je jednog od najvećih zdravstvenih skandala u Bosni.

Sa stvarnim akterima, Tanović pripoveda o uskraćivanju lekarskog tretmana siromašnoj romskoj porodici, neophodnog za preživljavanje.
„Ja sam došao misleći da ću snimiti dokumentarni film, zaista nisam znao šta ćemo snimati. Onda sam tako razgovarajući sa njima došao na ideju da ponudim Nazifu da igra to što se tim ljudima dogodilo", objasnio je Tanović.
I tako se naturščiku Nazifu Mujiću dogodio Srebrni medved za najboljeg glumca.


više na str:
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1268342/Berlinale+u+znaku+ličnih+drama.html

 
Vrh Dno