• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

6 neobicnih pojava u prirodi

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Klasična prirodna čuda su ogromna i teško ih je propustiti – velike kanjona, divovske planine…
Ali, postoje i neki prirodni fenomeni koje je mnogo teže uočiti, ili se nalaze na nedostupnim lokacijama- a jednako mame dah i bude začuđeno dijete u nama.
Predstavljamo vam nekoliko nobičnih prirodnih fenomena.

6. Stubovi od Bazalta

bazalt2.jpg

Bazalt je vrlo česta siva do crna bazična ekstruzivna magmatska stijena (više o bazaltu na wikipediji).
Ove šesterokutne stubove, koji izgledaju kao da ih je napravio čovjek, zapravo oblikuje lava koja se hladi. Jedan od najpoznatijih primjera je Giant’s Causeway na obali Irske (slika iznad), iako je najveći Devil’s Tower u Wyomingu.
Bazalt može formirati i drugačije, ali jednako fascinantane oblike.

5. Plave Rupe

plave-rupe.jpg

Plave rupe su ogromna i nagla udubljenja pod vodom koje su dobile ime po drugačijoj nijansi boje kada se posmatra sa visine. Mogu biti stotine metara duboke, a ronioci uglavnom nisu u stanju da ih u potpunosti istraže, a zbog nedostatka kisika uglavnom su prazne – što ih čini poprilično sablasnim.
Neke plave rupe, međutim, sadrže drevne fosilne ostatke koje stoljećima čuvaju u svojim dubinama.

4. Mamatus Oblaci

Mammatus-Oblaci.jpg

Izgledaju zlokobno, a često svoj izgled i opravdaju olujom koja slijedi nakon njihove pojave, ili nekim drugim ekstremnim vremenski uslovima. Obično se sastoje od leda i mogu pokriti hiljade kilometara površine, a pojedini oblici mogu ostati vidljivi i deset do petnaest minuta.
Iako se čini da oni stvaraju nevolje, oni su ipak samo glasnici koji se pojave prije, a ponekad čak i poslje oluje.

 

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Poruke
756
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
3. Vatrena Duga

vatrena-duga.jpg

Ove ‘vatrene duge’ se pojavljuju jako rijetko, a zavise od trenutnog položaja sunca i formacije oblaka. Kristali unutar oblaka lome svjetlost u različitim valovima spektra, ali samo ako su okolnosti savršene u odnosu sunca-oblaka i tla ispod njih.
Zbog rijetkosti ovog događaja, postoji relativno malo fotografija ovog neobičnog prirodnog fenomena.

2. Lećasti Oblaci

lecasti-oblaci.jpg

Oblik ovih oblaka je čest uzrok viđanja NLO-a i brojnih priča o posjetama aliena. Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze, turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine.
Općenito, lećasti oblaci se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine.

1. Svjetlosni Stubovi

svjetlosni-stubovi.jpg

Svjetlosni stubovi se pojavljuju kao sablasni snopovi svjetla koji se ispaljuju u nebo bez ikakvog izvora energije. Vidljivi su samo kada se svjetlost (sunčeva svjetlost, rasvjeta…) reflektuje od ledene kristale u zraku.
Iako izgledaju kao čvrsti stubovi od svjetla, ovo je ipak samo prirodna optička varka vidljiva samo iz određenih uglova posmatranja.


Više: http://pixelizam.com/6-neobicnih-pojava-u-prirodi/#ixzz2UrlXuuUX
 

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Poruke
3.472
Broj reagovanja
2.177
Horoskop
Ovan
ovo mi je naročito interesantno kako se ovo kamenje formiralo u pravilnim šestougaonicima
kao pčelinje saće


bazalt2.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Neobični gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

Ovaj šareni neobični gejzir se nalazi na našoj plavoj loptici punoj iznenađenja i prekrasnih prizora. Tačnije u Nevadi, SAD.

Ime Fly Geyser je dobio po Fly Ranchu, privatnom imanju na kojem se nalazi, a sam gejzir je stvoren ljudskom rukom – i to sasvim slučajno. 1964. godine, kompanija koja istražuje geotermalnu energiju je vršila testna bušenja kada je naišla na podzemnu vodu.

Pošto voda koju su našli nije bila dovoljno dobra za navodnjavanje, ni dovoljno topla za njihove potrebe, bušotinu su ostavili na miru, a na njenom mestu se vremenom formirao konus od kalcijum karbonata visok oko 4 metra.

Gejzir je znatno narastao u posljednjih 40 godina zbog minerala iz geotermalne vode koji se talože na površini. Budući da postoji više gejzira na imanju, ovaj gejzir nije najveći, ali je sigurno najneobičniji i najlepši. Gejzir je prekriven algama, koje bujaju u vlažnim, toplim uslovima, što je rezultiralo raznim nijansama zelene i crvene boje, koje mu i daju jedinstven izgled.

U malom jezeru oko gejzira se čak formirao i mini-eko sistem. Male ribe (koje je ovdje doneo neko) privlače veliki broj ptica kao što su labudovi i divlje patke.

Spoj ljudske greške i prirodnog geotermalnog pritiska, minerala i Sunca, stvorili su ovaj prekrasni prizor- šareni gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti

10384020_945226888843109_1495072759082032443_n.jpg 10384228_945227148843083_1244077554504324016_n.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Jedna od najvecih misterija:DA LI CE STIJENA KOJA LEBDI označiti SUDNJI DAN-Svijet su jučer obišle fotografije Palestianaca koji prelaze veliki betonski zid kako bi prisustvovali molitvi petkom u kompleksu Al Aqsa
Ovakvi prelasci posebno su česti petkom i posebno za muslimane svetog mjeseca Ramazana. Riječ je o jednom od najposebnijih mjesta na čitavom svijetu, za koje se vežu mnoge zanimljive priče.
Unutar kompleksa Al Aqse nalaze se dva objekta od posebnog interesa i izuzetnog značaja za muslimane.
Džamija sa crnom kupolom je prvo takvo mjesto, a drugo je tzv. Kupola na Stijeni (Zlatna kupola). Ljudi, čak i praktični vjernici, vrlo često miješaju ova dva mjesta. Do jednog od njih je, uz probleme, ipak moguće doći – do drugog, mnogo teže.
10991224_782295815195777_6250168399697659100_n.jpg

Da biste uopće ušli u kompleks Al Aqse, čak i onaj otvoreniji dio, morate biti musliman. Zato, ako se kojim slučajem nađete na ovom mjestu, čak i kao turista, nemojte se iznenaditi ukoliko stražari zatraže da dokažete svoju vjersku pripadnost, recimo da proučite neku suru iz Kur`ana.
Između ostalog, ovo mjesto je za muslimane od posebnog značaja, jer je upravo tu Poslanik Muhamed s.a.w.s. započeo svoje poznato “noćno putovanje” ili Miradž, što je u Islamu jedan od središnjih događaja.
Tu počinje i jedna priča koja do dana današnjeg golica razmišljanja i maštu, ne samo muslimana, već ljudi svih vjera. Naime, po toj priči, kada je Poslanik krenuo na noćno putovanje prema nebesima, za njim je krenula i golema stijena. No, Poslanik joj je rekao da stane i stijena je ostala lebdjeti u zraku – “ni na nebu ni na zemlji”.
Upravo ta stijena nalazi se unutar ovog kompleska. Na Internetu se mogu naći brojne lažne fotografije stijene koja lebdi, koje su očito plod rada u Photoshopu, ali oni koji su imali priliku zaista vidjeti lebdeću stijenu, kažu da ona ne lebdi kako je prikazano na tim slikama, već je sada odmaknuta tek toliko od zemlje da se ispod nje može provući šaka.
Tu možda dolazi i najzanimljiviji dio cijele priče. Naime, po predanjima, stijena je nekada u zraku lebdjela na tolikoj visini da se ispod nje moglo normalno hodati. I kako to da je danas odmaknuta svega nekoliko centimetara? Odgovor je, po nekim pričama, u sljedećem: Stijena se polako spušta prema zemlji – trenutak kada dotakne zemlju će, prema tom vjerovanju, označiti i kraj svijeta kakvog ga danas poznajemo i početak Sudnjeg dana. Dakle, ukoliko je ovo istina, nije ostalo još puno…https://www.youtube.com/watch?v=6ecRspCH4u4
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Vulkan Popokatepetl, istočno od Meksiko Sitija, izbacuje pepeo u vazduh.
U informaciji se navodi da dežurne službe čiste pepeo.
Nacionalni centar za prevenciju katastrofa saopštio je da je tokom protekle noći u unutrašnjosti vulkana registrovana serija čestih umerenih eksplozija.
Prema objašnjenju Centra za civilnu zaštitu, vulkan prolazi kroz period učestalih slabijih eksplozija posle subotnje serije zemljotresa.
Slične pojave zabeležene su u maju i julu 2013. godine, i verovatno su u vezi sa rastom nove vulkanske kupole.potokatapetl.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Najčudesnija mesta na svetu

Snežne slane piramide ( Salar de Uyuni ) - Bolivija

Ovo je najveće slano svetsko jezero na jugozapadu Bolivije i proteže se na 6575 m2. To je ogromno mesto, ali sa malo razvijenim turizmom.2079033_orig.jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Al Ulu, grad duhova od kamena i blata star 2.000 godina

U pustinji u Saudijskoj Arabiji se nalazi jedinstven dva milenijuma star grad duhova, koji je sagrađen na temeljima biblijskog grada Dedana.
images (24).jpg
Šetnja kroz uske uličice Al Ule, drevnog grada na severozapadu Saudijske Arabije, po svemu podseća na lavirint, sa istorijom na svakom uglu. Nekada razvijena civilizacija sagradila je ovih 800 tesno upakovanih kućica od blata, koje su danas, 2.000 godina kasnije, ostale kao podsetnik potencijalne sudbine ljudskog društva, piše Newsweek.

Utvrđeni grad Al Ula osnovan je u 6. veku p.n.e. pored oaze u pustinjskoj dolini. Sa dovoljnom površinom plodne zemlje, pristupom vodi i poziciji na trgovačkom putu tamjana, začina i svile, grad je bio predodređen za prosperitet.

Nebeski grad, najstarije mesto u Severnoj Africi.
download (10).jpg
Arabijsko kraljevstvo Lihjan sagradilo je Al Ulu na temeljima biblijskog grada Dedana. Iako je većina kuća rušena i ponovo građena tokom vekova, postoje mnoge koje su preživele u originalnom stanju i još uvek nose oznake Lihjana.

Napušteni grad ima, osim istorijske, veliku religijsku važnost - muslimani veruju da je prorok Muhamed prošao kroz Al Ulu na putu ka Tabuku gde se odigrala velika bitka između Arabljana i Vizantinaca.

Najveći grad duhova na svetu

Grad je bio kontinuirano naseljen do modernog doba, međutim sa velikim infrastrukturnim napretkom Saudijske Arabije u 20. veku, ljudi su polako počeli da ga napuštaju, a poslednja porodica iselila se 1983. godine.
Turisti koji danas posećuju Al Ulu često su potpuno sami u drevnom gradu, gde uživaju u tišini zamišljajući kako je izgledalo kada su stotine ljudi šetale ulicama.
Nažalost, turisti možda neće moći da priušte ovo zadovoljstvo još dugo. Kako vreme prolazi, ovo jedinstveno mesto sve više propada. Uprkos naporima Rijada da sačuva grad, možda neće proći još mnogo vremena pre nego što se Al Ula pretvori u prah.


download (6).jpg
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
KAMENE KUGLE- Još jedna od prirodnih fenomena.

kamene-kugle.jpg

Kostarika je zemlja u kojoj su otkrivene ove kugle. Neke su velike nekoliko centimetara a neke dostižu težinu i do nekoliko tona.
Zajedničko im je da su potpuno savršene sfere, veoma precizno obradjene i ima ih jako puno. Kugle su napravljene od granitnog materijala, i najčudnije što su sve skoro savršeno okrugle.
Pronadjeno je oko 300 savršenih kugli, tajna je u tome što se ne zna ko ih je i kada napravio...lokalno stanovništovo se boji kugla jer su pojedinci neke razneli dinamitom u potrazi za zlatom.
 
Vrh Dno