• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

5. oktobar - 12 godina kasnije

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Pre 12 godina u Beogradu su održane demonstracije kojima je srušen režim Slobodana Miloševića. Građani Srbije razočarani su onime što je ostalo od 5. oktobra.
slide.jpg
12 godina od petoktobarskih promena jedino je Rasim Ljajić od lidera DOS-a sve vreme na vlasti, kao i Mlađan Dinkić koji je u to vreme predvodio grupu eksperata G17 plus. I Velimir Ilić se ponovo vratio na vlast, sada je ministar građevine ali je tokom ovih 12 godina prošao put od važnog lidera DOS-a, koalicionog partnera DSS-a Vojislava Koštunice do saradnje sa nekadašnjim ljutim protivnicima danas naprednjacima, u to vreme radikalima, i SPS-om čiji je režim oborio tog 5. okotbra 2000. godine.
SPS čiji je Milosević bio neprikosnoveni lider tokom ’90-tih, vratila se na vlast 2008. godine. Nakon pomirenja sa Demokratskom strankom, SPS je postala deo vladajuće koalicije. U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora, predsednik SPS-a Ivica Dačić je premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova.
Demokratska stranka koja je pre 12 godina predvođena Zoranom Đinđićem bila ključna stranka u DOS-u, danas je u opoziciji i teškoj depresiji. Mesecima nakon što je izgubila parlamentarne i predsedničke izbore DS ne može da se konsoliduje, već tone u sve dublju unutarstranačku borbu u kojoj su „svi protiv svih“ dok se za prevlast bore aktuleni predsednik Boris Tadić, učesnik 5. oktobarskih promena i Dragan Đilas, koji se tada nije bavio politikom.
12 godina od 5. oktobra u Srbiji se i dalje živi teško. Ekonomska situacija je izuzetno loša, zemlja je pritisnuta opštom krizom duboko podeljena i dosta daleko od vrata EU. Predsednik Srbije je Tomislav Nikolić, lider SPS-a Ivica Dačić predsednik vlade, a najjača stranka u zemlji je Srpska napredna stranka predvođena Aleksandrom Vučićem.
 
Vrh Dno