• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

15 načina da spriječite nevjeru

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Poboljšajte kvalitetu svoje veze i zaustavite aferu prije nego li ona počne

7233_big.jpgNekako mi se čini da je u današnje vrijeme nemoguće biti u vezi ili braku, i istovremeno biti bezbrižan o nevjeri. Nekako su priče o aferama sve po svuda oko nas, bilo da se radi o celebritijima o kojima čitamo po portalima i u novinama ili pak o "običnim" ljudima iz našeg okruženja, pa čak i našim poznanicima i prijateljima. Je li postalo normalno varati? Nadam se da ne, jer meni nevjera ne ide nikako ruku pod ruku sa sretnom vezom ili brakom. Po meni je veza najuspješnija onda kada su u njoj samo dvije osobe.

Znam da nije lako održati "svježinu" u vezi, da ona i nakon nekoliko godina bude zanimljiva. No, to nije nemoguća misija. Iz vlastitog iskustva i iskustva drugih oko mene znam da je to moguće. Zato ćemo vam ovog puta dati nekoliko savjeta koji će pomoći poboljšati kvalitetu vaše veze ili braka te tako pomoći da spriječite nevjeru – njegovu ili vašu. I da ne ispadne da pišemo samo o tome kako da Mi (žene) zadovoljimo Njih (muškarce), većina ovih savjeta je primjenjiva obostrano – jer su veze i njihovo održavanje obostrana stvar. Oboje se morate jednako truditi.

1. Pametno birajte partnera

Budite iskreni prema sebi i tome što tražite od svog životnog partnera. Nemojte smišljati izgovore za probleme kao što su njegove vrludajuće oči, očijukanje s kolegicama na poslu, njegovu ljubomoru, potpun nedostatak zajedničkih interesa... Jednom kad zanemarite potencijalne probleme na početku veze, nema smisla da se kasnije žalite na njih kada taj potencijalni problem postane ogroman problem preko kojeg ne možete prijeći jednom kada ste skinuli svoje "ružičaste naočale". Budite svjesni što radite i u što se upuštate i nemojte se nadati da će kasnije, najednom stvari postati bolje. Ako na početku nije savršeno, kasnije može postati samo još gore.

2. Jedno drugom postanite ljubavnici

Budimo realni, dosadna rutina isisati će uzbuđenje iz svake veze. Čak štoviše, ona može doći tako daleko da se možete početi osjećati kao da vam nešto fali u vezi – pa to jedan ili drugi onda potražite s drugim ljudima. Zato je važno da u vezu dodate malo začina. Ponovo probudite strasti uvođenjem misterije, intrige i romantične avanture u vezu kao "druga žena". Zašto vas on ne bi varao s vama, odnosno strastvenijom, romantičnijom ili čak pomalo perverznijom verzijom vas same?

3. Budite iskreni jedno s drugim i tražite savjet

Iskrenost i povjerenje idu ruku pod ruku. Ako osjećate potrebu da nešto sakrijete od njega, upitajte se zašto je to tako. Ovo je znak upozorenja da nešto ne valja u vašoj vezi. Primjerice, ako vam se ponovo počeo javljati bivši dečko, recite mu za to i upitajte ga za njegovo mišljenje što biste trebali poduzeti u vezi s time. Oboje se dogovorite da ćete biti iskreno jedno prema drugom, po pitanju svega, a kada se povjeravate jedno drugom i kada primate informacije, činite to bez osuđivanja i optuživanja.

4. Primajte sa srećom

Svaki puta kada vam partner nešto daruje, bilo da je riječ o gesti ili poklonu, primite ga sa radošću. To će mu pokazati da njegov trud ipak nešto vrijedi i neće tražiti nekog drugog koga će moći impresionirati.

5. Održavajte romantiku živom

Pitanje je slijedeće: što je romantika za vas i za vašeg dečka/supruga i što vam ona uopće znači? Nekome je to romantična večera uz svijeće kod kuće, nekome maženje ispred TV-a i gledanje dobrog filma, a nekom trećem – planinarenje. Popričajte o tome i dogovorite "dejtove" na kojima ćete pokušati uskladiti obostrane želje ili pak naizmjence ispunjavati.

zaljubljeni%20paar03.jpg


6. Razbijte rutinu

Dosada je čest razlog zbog kojeg se žene i muškarci odlučuju na aferu, koja u život donosi uzbuđenje. Zato nemojte dopustiti da se u vaš odnos uvuče dosada. Ne morate vi sad stalno smišljati nekakve ludosti. No, povremeno zajedno smislite zanimljive avanture u kojima ćete zajednički sudjelovati. Preskočite gledanje omiljene serije na televiziji i otiđite u neki klub plesati, otiđite na kuglanje, piknik, u šetnju ili otiđite u lunapark zajedno... Podsjetite se zbog čega ste se na početku zaljubili jedno u drugo. Kako ste se zabavljali na početku veze? Ponovite to!

Oboje biste trebali pokušati začiniti stvari u vezi čineći slijedeće: 1. što god paše partneru u i van spavaće sobe (barem jednom tjedno, a možete i odvojiti poseban dan za to), 2. odvojiti vrijeme za dejtove jedan-na-jedan, 3. otiđite na mini godišnji odmor, samo vas dvoje, 4. pokažite svoju zahvalnost jedno drugom, 5. jedno drugom priuštite masažu, 6. kuhajte jedno drugom, 7. primjećujte sitnice, 8. imajte razumijevanja, 9. budite ljubazni, 10 dajte jedno drugom komplimente.

7. Obraćajte pozornost

Počnite zaista slušati što vam partner govori, nemojte se ponašati u skladu one "kroz jedno uho unutra, kroz drugo van". Ljudi vole nove veze jer ste tada usredotočeni jedno na drugo, obraćate pažnju na to što vam ta druga osoba govori, gledate se u oči dok razgovarate... Prečesto se događa da s vremenom neke stvari uzimamo zdravo za gotovo i da uopće ne slušamo ili ne doživimo što nam partner govori. Počnite ponovo obraćati pozornost.

8. Razgovarajte o međusobnim maštarijama

Moguće je da vaš partner ima maštarije koje vam ne želi reći jer misli da ćete si misliti da je poludio i da nema šanse da ćete mu ikada pomoći da ih ostvari. A možda ste vi ta koja mu nikada ne biste priznala što biste sve zapravo htjeli isprobati u spavaćoj sobi. Neispunjenje maštarije mogu potaknuti želju da ih se ispuni, a ako nikako drugačije - onda s drugom osobom. Porazgovarajte otvorena uma i bez osuđivanja, i pokušajte udovoljiti jedno drugome, tko zna možda vam se to doista dopadne.

9. Pričajte o nevjeri

Otvorena i iskrena komunikacija pomoći će postaviti ton vaše veze. Razgovarajte o nevjeri i oboje se izjasnite po tom pitanju, te o mogućim posljedicama nevjere. Budite potpuno iskreni. Odredite granice o tome što je dozvoljeno, a što nije. Emocionalne prevare (koje su, ako se mene pita, puno gore) počinju s dijeljenjem intimnih misli i osjećaja s nekom drugom osobom i to često dovede do prave afere koja uključuje i seks i emocije. A tu je i pitanje muško-ženskih prijateljstava - nekima je potpuno normalno da bude veoma blizak prijatelj sa suprotnim spolom, dok to drugima graniči s nevjerom. Možda se on ne slaže s time da se vi stalno viđate i grlite sa svojim muškim prijateljima. Tu ćete morati pronaći neki kompromis.

10. Vratite svoju zaigranost

Ako ste izgubili svoju zabavnu, seksi stranu – vrijeme je da je vratite ili ponovo probudite. Smijeh i zaigranost su ključni elementi emocionalne intime i pomažu vam sagraditi i održati sigurnu i čvrstu vezu koju želite. Posvetite i odvojite vrijeme za "igru" kako on ili vi ne biste dobili želju poigrati se u nečijem tuđem pješčaniku.


11. Budite i zreli

Jeste li vi i vaš partner spremni skrasiti se i biti u monogamnoj vezi? Godine nisu uvijek znak zrelosti. Jeste li oboje proživjeli dovoljno iskustava da sada znate točno što želite, a što ne? Stvari neće dobro funkcionirati u vezi u kojoj je jedan partner spreman za obiteljski život, a drugi ima potrebu još tulumariti i "ispucavati" se. Znajte što želite, dogovorite kompromise i držite se toga.

12. Prigrlite svoju ženstvenost i pokažite svoju zahvalnost

Mnoge uspješne žene su veoma sposobne, kompetentne i samostalne, unoseći, u stvari, "mušku" energiju u vezu. Nema mnogo muškaraca koji se znaju dobro nositi s time, jer se većina muškaraca u toj situaciji osjeća kao da je suvišan i nepotreban, pa će radije otići ondje (odnosno k onoj) gdje je potreban. Koliko god vi bili sposobni i jaki, budite i ženstveni i ranjivi, te dopustite njemu da vas zaštiti. Mi znamo da vama ne treba princ na bijelom konju da vas spasi, no svejedno za njega, s vremena na vrijeme, budite princeza koju treba spasiti – čak i kad se radi o banalnim stvarima kao što je mijenjanje žarulja u kući.

Muškarci imaju potrebu biti željeni i cijenjeni. To im je u genetskom kodu. Oni, u stvari, doživljavaju nalet hormona sreće kada misle da su "spasili" situaciju. Platio je večeru? Pomogao vam je s kućanskim poslovima? Izdržao je "vlakić smrti" vašeg ovomjesečnog PMS-a? Pokažite mu svoju zahvalnost, ili još bolje direktno mu recite koliko to cijenite. Barem ponekad, prepustite mu svu slavu i pohvalite svog heroja. Sjećate se kako ste mu gladili ego u početku veze? Činite to opet i već ćete vidjeti kako će se brzo ponovo početi šepuriti kao paun, te će tražiti nove načine kako da zadovolji vas i samo vas.

13. Rješavajte male probleme

Znate one knjige - "Ne brini o malim stvarima..." - e, to ne funkcionira najbolje u vezama. Prečesto se zna dogoditi da veze pucaju zbog nakupljenih sitnica koje se prešućuju. Probleme rješavajte kad se dogode, umjesto da ih izvlačite iz ormara za nekoliko mjeseci kad eksplodirate od nakupljenih problemčića – "Sjećaš se kad si onda ti meni napravio/ rekao to i to...". Dajte mu do znanja da ste tu da porazgovarate i riješite probleme – i to na vrijeme, prije nego oni narastu.

14. Svakodnevno si pokazujte ljubav

Ovo je jedna od stvari koje najčešće uzimamo zdravo za gotovo. Prestanite s time! Svakodnevno si pokazujte koliko si značite i koliko se volite. Što to uključuje? Svakodnevno se ljubite, držite za ruke, grlite se, mazite i govorite jedno drugom "volim te". Još jedna dobra navika su specijalni sitni darovi – koji ne moraju biti kupljeni – poruka koju ćete mu kriomice staviti u džep od jakne, ili mu ispecite omiljene kekse...

15. Prije svega budite prijatelji

Osnova i temelj dobre veze i braka je prijateljstvo. Ako jedno drugog budete smatrali ne samo partnerima i ljubavnicima, već i prijateljima osjećat ćete veću lojalnost i postojat će manje šanse da povrijedite jedno drugo. Ljubavnici, dečki i cure, muževi i žene lako se zamijene, ali dobre i prave prijatelje veoma je teško naći i zamijeniti.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Da bi se sprečila muževljeva nevera, najefikasniji način je kastracija. :o
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
O kako okrutno!:D
 

Njavica

Dreamer.
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.08.2011.
Poruke
4.469
Broj reagovanja
3.778
Horoskop
Devica
Ili ga zakljucajte u podrum. :)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Opa! Biće ovde još interesentnih ideja. Jedva čekam da vam proradi mašta ili sećanje. :laugh:
 
Vrh Dno