• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

10 najčešćih zabluda o mozgu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Mozak je sive boje i ostaje aktivan i nakon odrubljivanja glave, a najveći mozak ima čovjek. Otkrili smo koliko ima istine u ovim tvrdnjama i jesu li to samo mitovi ili dokazane činjenice...60351650.jpg

Koristimo li zaista samo 10 posto mozga?
Mozak je sive boje
Iako su konzervirani primjerci ovog organa sive boje, za to su zaslužne kemikalije u tekućini u kojoj se mozak nalazi u laboratorijima. U stvarnosti je mozak obojan bijelom (živčana vlakna), crnom (pigment neuromelanin), crvenom (krvne žile i kapilare) i sivom bojom.
Klasična glazba razvija moždane vijuge
Ovaj mit ima i službeni naziv - Mozartov efekt. Razvio se pedesetih godina nakon što je jedan američki psiholog zaključio kako su učenici postigli bolje rezultate IQ testa nakon slušanja klasične glazbe, iako stručnjaci tvrde da za tu pojavu nema znanstvenih dokaza. No za razliku od slušanja, dokazano je kako sviranje nekog instrumenta može utjecati na poboljšanu koncentraciju, koordinaciju i samopuzdanje.
Učenjem se stvaraju moždane vijuge
Mozak fetusa u ranoj fazi je glatka masa bez vijuga. Rastom fetusa razvijaju se i moždane stanice, kreirajući vijuge. Nakon 40 tjedana mozak dosegne stalnu veličinu i više ne raste. Istina je da se učenjem mozak razvija, no ne povećava se njegova veličina, niti se stvaraju nove moždane vijuge.
Podsvjesne poruke djeluju
Podsvjesne poruke su poruke umetnute u sliku ili zvuk na ekranu na način da ne mogu biti primijećene, no navodno djeluju na ponašanje osoba koje su im izložene. Iako nema znanstvenih dokaza da se na taj način može djelovati na ljudsku svijest, mnoge televizijske i radijske postaje zabranile su oglašavanje koje koristi podsvjesne (subliminalne) poruke.

Klasična glazba razvija moždane vijuge
Čovjek ima najveći mozak
Ljudski mozak prosječno teži 1,3 kilograma, dok mozak velikog kita teži oko 7 kilograma. Iako je čovjek najinteligentnije biće, njegov mozak je po veličini u skladu s veličinom tijela i na taj način nema veze s inteligencijom. No u usporedbi sa životinjama, ljudski mozak je razmjerno s veličinom ljudskog tijela ipak najveći. Omjer veličine mozga i tijela kod čovjeka je 1:50, kod ostalih sisavaca 1:180, a kod ptica 1:220.
Mozak ostaje aktivan nakon dekapitacije
Ova tvrdnja raširila se u 18. stoljeću nakon što je jedan od očevidaca tvrdio da se žrtvi pomiču oči nakon što joj je odrubljena glava na giljotini. Medicinski stručnjaci tvrde da se, čak ako su ovakve pojave i istinite, ne radi o svjesnoj reakciji nego običnom refleksu mišića. Naime, mozak nakon prekida veze sa srcem i krvožilnim sustavom ostaje bez kisika i odumire nakon dvije do tri sekunde, te je bilo koja osjetilna reakcija nakon toga nemoguća.
Svako oštećenje mozga je trajno
Iako je mozak vrlo osjetljiv organ, oštećenja kao što je potres mozga uglavnom ne ostavljaju nikakve posljedice na njegovo zdravlje. Čak i ozbiljnija oštećenja mogu se iznenađujuće brzo zaliječiti. Dok se neuroni (živčane stanice) u mozgu ne mogu obnavljati, mjesta na kojima se oni spajaju to mogu i na taj način određeni dijelovi mozga mogu preuzeti funkciju oštećenih dijelova. Stoga je, primjerice, moguće da osobe koje izgube sposobnost govora tu funkciju ponovno 'nauče'.
Narkotici uzrokuju 'rupe' na mozgu
Droge oštećuju neurotransmitere koji su zaduženi za komunikaciju između živčanih stanica u mozgu i na taj način ometaju rad samih stanica. No 'rupe' mogu nastati samo fizičkim oštećenjima mozga, dok narkotici uzrokuju dugotrajne ili kratkotrajne promjene u radu moždanih stanica.
Alkohol uništava moždane stanice
Kao i narkotici, alkohol oštećuje završetke živčanih stanica i ometa njihov rad. Taj proces vidljiv je kao otežan govor i kretnje. No u kasnijim stadijima alkoholizma često dolazi do pojave Korsakovljevog sindroma, koji se očituje kao gubitak pamćenja, vida i slabljenje motoričkih kretnji, a uzrokovan je nedostatkom vitamina B1 i lošom prehranom koja je česta kod osoba sklonih pretjeranom uživanju alkohola.

Koristimo samo 10 posto našeg mozga
Iako bismo u šali mogli reći da je to istina, činjenica je da je svaki dio našeg mozga uvijek u funkciji. Neka područja su aktivnija u određenim trenucima, no to ne znači da ostala područja tada ne funkcioniraju. Primjerice, dok pričamo, centar za govor u mozgu je vrlo aktivan, no i ostali centri (centar za ravnotežu, za vid, za sluh...) su također istovremeno u funkciji.

lg.php
 

Džordž

Novajlija
Učlanjen(a)
06.06.2013.
Poruke
23
Broj reagovanja
7
Horoskop
Bik
1. Gde je izvor odakle je tekst kopiran?

2. Da li je tema informativnog karaktera ili može da se komentariše?

3. " Svako oštećenje mozga je trajno
Iako je mozak vrlo osjetljiv organ, oštećenja kao što je potres mozga uglavnom ne ostavljaju nikakve posljedice na njegovo zdravlje. Čak i ozbiljnija oštećenja mogu se iznenađujuće brzo zaliječiti. Dok se neuroni (živčane stanice) u mozgu ne mogu obnavljati, mjesta na kojima se oni spajaju to mogu i na taj način određeni dijelovi mozga mogu preuzeti funkciju oštećenih dijelova. Stoga je, primjerice, moguće da osobe koje izgube sposobnost govora tu funkciju ponovno 'nauče'. "

Možda sam glup, ali...meni se čini da kada se neko razboli od multipleskleroze, te oštećene lezije su trajne i prave ljudima koji boluju od MS-a probleme, i stanje se pogoršava, i samo se malo popravlja sa lekovima.

Dalje, oštećenja na mozgu kod beba koja prerastaju u cerebralnu paralizu su trajna. To je trajno stanje, može se popraviti ali nikada izlečiti. Kod dečije paralize je drugačije. Ona je bakterijska infekcija i ona se leči, mada je i tu napredak spor.

Ima još jedno oboljenje, ne mogu da se setim kako se zove..kad dete primi vakcinu, razboli se. Trajna su oštećenja u fizičkom i psihičkom zdravlju deteta.

I šta reći za čika Alchajmera, jel se on leči ili mozak propada lagano?

Ljudi, nije mi namera da se svađam, ali kad vidim ovakvu temu, bez onoga da se zna odakle je kopirana, a jeste garantovano, sumnjivo mi je. Doduše, ako grešim izvinjavam se autorki, možda je žena lekar.
 

lasta

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
05.05.2013.
Poruke
509
Broj reagovanja
388
Horoskop
Škorpija
http://znano.st/znanost-um-i-mozak/5/mozak-se-sam-obnavlja-nakon-ostecenja-ili-ozljede/1006/

Kod multiple mozak i dalje radi i salje poruke ali kako multipa skleroza napada produzetke stanica neurona , mijelinski omotac-upala-propadanje. Navedeno je gore da se neuroni ne mogu obnavljati i sto se moze obnoviti.

Link koji sam stavila govori mnogo. Iako, gore u tekstu nije navedeno da su sva ostecenja mozga izljeciva nego da kod pojedinih /nekih jedan dio moze preuzeti funkciji drugog.

Nego, kako rekoh link gore koji je iz provjernih izvora :), mnogo govori :)

I mislim da se svaka tema na ovom forumu sme da komentira, tj da je to naprotiv i dobro prigrljeno ;) :D
 
Vrh Dno